De winnaars van de HackShield Battle
De winnaars van de HackShield Battle Rina Knopper

Winnaars HackShield gehuldigd

16 juli 2020 om 11:30 Activiteiten

HOUTEN Vijf weken geleden riep de politie van basisteam Lekpoort hulp in van alle kinderen van Houten, Nieuwegein en Vijfheerenlanden. Om onze online toekomst veiliger te maken vroegen zij de betreffende burgemeesters én de kinderen de strijd aan te gaan tegen cybercriminaliteit. Het werd een spannende Battle. Het online spel ‘HackShieldbattle’ is speciaal ontwikkeld om kinderen bewust te maken van de gevaren die er online op de loer liggen. De burgemeesters en de deelnemers transformeerden in echte Cyber Agents. Woensdag werden de winnaars in het zonnetje gezet.

Ontwikkelaars van het spel, Tom Murck en Shelley van Dijk vertellen: ,,Cybercriminaliteit is een groeiend probleem, Gemeenten, ziekenhuizen en instanties krijgen regelmatig te maken met hackers. Ouderen worden benaderd door criminelen om geld over te maken, identiteitsfraude, virussen, phishing links en wat ze nog meer verzinnen. Ook kinderen krijgen te maken met online gevaren. Door deze kinderen Cyber Agents te maken leren zij niet alleen zichzelf, maar ook anderen te beschermen tegen online gevaar. Door het spel te spelen, ontdekken zij de trucs die in cybercrime vaak worden gebruikt. Zij gaan in het spel op avontuur. Via het volgen van de basistraining, waar zij alles leren over hackers, veilig internetten en ander online gevaar, verdienen de Cyber Agents Shields, die punten opleveren. Hoe meer Shields, hoe beter de Cyber Agent beschermd is tegen online gevaar. Zo kunnen de Agents hun ouders, maar zeker ook hun grootouders wijzen op gevaar. Wij scheppen een soort van groepsimmuniteit.”

WINNAARS Onder het toeziend oog van de drie teamcaptains, de burgemeesters van de drie gemeenten Isabella, Fröhlich en Backhuis, werden de winnaars onder politiebegeleiding ‘opgebracht’ om hun prijs in ontvangst te nemen. Winnaar in Houten is Tom Hofstede, winnares in Nieuwgein is Sterre Spierenburg en winnaar in Vijfheerenlanden is Levi Mourik. Zij ontvingen uit handen van de politie een oorkonde voor hun prestatie.

Teamchef van het politieteam Lekpoort, Ronald Moes, sprak zijn dank uit voor de hulp van zowel de ontwikkelaars van HackShield als de inzet van de spelers. Hij sprak zijn waardering uit voor initiatiefneemster Danielle die de voorzet van dit project heeft gegeven en dat er in maar liefst 5 luttele weken dit resultaat is geboekt. Onder het motto: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo’ benadrukte hij nogmaals hoe lastig het is om de ‘onzichtbare’ criminelen aan te pakken. 

REVANCHE Burgemeester Isabella daagde de burgemeesters van Nieuwegein en Vijfheerenlanden uit voor een revanche volgend jaar. Hij zou graag zien dat de scholen in Houten dit programma gaan gebruiken om hun leerlingen ‘cyberproof’ te maken. ,,Want als nou iedereen veilig is, kan ik als teamcaptain even achterover leunen en dat hebben burgemeesters soms ook nodig”.

Bekijk het programma HackShield.

door Rina Knopper

Afbeelding
advertentie
advertentie