Agna van Rees
Agna van Rees ChristenUnie
column

Raadspraat: Bankje vol respect

Opinie Raadspraat

Het is me inmiddels een paar keer overkomen dat een Houtenaar aan mij vraagt: “Dat zebrapad, hè, bij Theater Aan de Slinger, was dat nou nodig in Houten? We slaan elkaar toch niet in elkaar hier?” Dat zette me aan het denken. Blijkbaar ontmoeten niet alle soorten mensen elkaar, spreken niet met elkaar, weten niet van elkaars verdriet. Dat is wellicht logisch, omdat we allemaal onze eigen bubbels hebben waar we lekker in zitten. Daar is op zich niks mis mee. Waar wel iets mis mee is, is als een ander in jouw omgeving zich niet gezien voelt, of dat hij of zij het gevoel heeft dat het beter is om niet eerlijk te zijn of je op mannen of vrouwen valt, of omdat ‘ie een andere huidskleur heeft.

Soms gaat achter nette mensen veel verdriet schuil. Ik weet dat het voor veel mensen lastig is om contact te maken met mensen die ‘anders’ zijn. Het is niet voor niks dat we in onze gemeente geld vrijmaken voor De Welkome Wijk. Met dat project gaan we in een paar wijken ons voorbereiden op het verwelkomen van mensen in de wijk met een psychische kwetsbaarheid. Nog zo’n thema waar we met elkaar maar moeilijk over praten. Hoe dapper van Hanna Verboom om in de documentaire ‘Uit de schaduw’ open te zijn over haar bipolaire stoornis. 

Iedereen heeft om z’n eigen redenen moeite met ‘vreemden’. Dat kan zijn: gewoon, omdat je het niet kent, iemand ziet er afwijkend uit. Het kan ook zijn omdat je bang bent dat ‘vreemden’ voor verandering zullen zorgen, en je houdt zo van je eigen vertrouwde wereld. Het kan ook zijn omdat je vanwege je geloof moeite hebt met bepaalde levensvormen van anderen. Het kan zo verschillend zijn. En als we elkaar dan niet echt ontmoeten, blijven we met onze eigen bril naar de ander kijken en komen we niet tot elkaar.

Daarom wil ik voorstellen om een bankje te plaatsen bij het regenboogzebrapad, bij de Droomcirkel. Als je een ‘vreemde’ ontmoet, ga dan zitten op dit bankje, laat je vooroordelen thuis, houd 1.5 meter afstand (is best een prettige afstand als je iemand niet goed kent) en praat met elkaar en luister. Luister naar het verhaal van die vreemde onbekende ander. Ik weet zeker dat er werelden open zullen gaan. Werelden die niet de jouwe hoeven te worden, maar waar je na zo’n gesprek wel respect en aandacht voor kunt hebben.

Agna van Rees, ChristenUnie Houten 

agna.vanrees@houten.christenunie.nl

advertentie