Peter Hein schreef een boek over zijn ouders die in Schalkwijk ondergedoken zaten
Peter Hein schreef een boek over zijn ouders die in Schalkwijk ondergedoken zaten Archief BDUMedia/Christi Wijnen

Holocaust herdenking 29 januari: wandelend herdenken in Schalkwijk

21 januari 2023 om 13:27 Activiteiten

HOUTEN In 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. In 2023 vindt de Holocaust herdenking plaats op zondag 29 januari. In de gemeente Houten besteden het 4 en 5 mei Comité van Houten en het 4 mei Comité Schalkwijk gezamenlijk aandacht aan de herdenking.

De herdenking begint dit jaar in Schalkwijk in de vorm van een wandeling. De start is om 15.00 uur op het plein van de Michaëlkerk in Schalkwijk. Vanaf de Jhr. Ramweg wandelt men via de Lagedijk, richting het onderduikadres van klompenmaker Hulshof aan het Neereind. Op vier plekken langs de wandelroute staat men stil en worden teksten voorgelezen uit het boek ‘De onderduikers’ van Peter Hein, waarin hij de onderduik van zijn ouders in Schalkwijk beschrijft.

De wandeling eindigt na ongeveer een half uur bij het oorlogsmonument van Schalkwijk waar de miljoenen Holocaustslachtoffers worden herdacht en specifiek de onderduikers in Schalkwijk en Houten die in Auschwitz zijn omgebracht. Burgemeester Gilbert Isabella houdt kort een toespraak, gedichten worden gelezen, steentjes en bloemen gelegd. Muziekvereniging Caecilia omlijst het geheel.

Na de wandeling en korte ceremonie bij het oorlogsmonument in Schalkwijk worden ter afsluiting van de Holocaustherdenking in de gemeente Houten nog bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument op Het Plein in Houten.

Het programma van de herdenking ziet er als volgt uit:

15.00 uur : start wandeling, plein Sint-Michael kerk, Jhr. Ramweg 18, Schalkwijk. Via het
voormalig onderduikadres lopen we verder naar het oorlogsmonument.

15.30 uur : korte toespraak burgemeester Isabella bij het oorlogsmonument in
Schalkwijk; kranslegging, steentjes leggen door bezoekers die dat wensen.

15.50 uur : afronding herdenking Schalkwijk

16.15 uur : kranslegging in Houten op het Plein door burgemeester Isabella en de voorzitters comités 4 en 5 mei Houten en Schalkwijk.
Afronding Holocaust herdenking.

Iedereen, jong en oud uit Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy is van harte uitgenodigd deze herdenking mee te maken.

advertentie
advertentie