Monument Plein bij dodenherdenking 2020
Monument Plein bij dodenherdenking 2020 Archief / René van den Brandt

Holocaustherdenking in Houten

25 januari 2021 om 11:47 Overig

HOUTEN Na een oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het 4 en 5 mei comité Houten op 26 januari 2020 een Holocaustherdenking georganiseerd in de H. Michaelkerk in Schalkwijk. We herdachten de Joden die in de oorlog in Schalkwijk ondergedoken zaten. Zij zijn in 1943 gearresteerd en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar ze in 1944 zijn vermoord. Evenals Levi Mozes die in Houten woonde. Hij werd in 1942 gearresteerd, en na diverse gevangenschappen gedeporteerd naar Auschwitz waar hij in 1943 is vermoord. Het was een indrukwekkende gebeurtenis met ruim 400 aanwezigen.

Het 4 en 5 mei comité heeft besloten om elk jaar een Holocaustherdenking te organiseren bij het nieuwe herdenkingsmonument op het Plein in het Oude Dorp. Door de coronamaatregelen is het echter niet mogelijk om dit jaar een grote bijeenkomst te organiseren. Toch willen zij hier aandacht aan besteden. Op zondagmorgen 31 januari wordt een bloemstuk neergelegd bij het monument ter nagedachtenis. De namen worden vermeld op de linten aan het bloemstuk.

Als u op het Plein bent, kunt u even bij het monument stil staan om hen te herdenken. U kunt er ook bloemen bijleggen. 

EXCUSES EN SCHULDBELIJDENIS Vorig jaar heeft premier Rutte in januari bij de Holocaustherdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in Amsterdam excuses aangeboden voor het leed en onrecht dat de Joden in de oorlog is aangedaan en voor de tegenwerking van de Joden die na grote ontberingen terugkeerden.

In november heeft scriba ds. René de Reuver namens de Protestantse Kerk Nederland een schuldbelijdenis uitgesproken. Ondanks het feit dat dit pas 75 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog gebeurde, werd er in Joodse kringen positief en dankbaar op gereageerd. Het heeft echter niet hun angst kunnen wegnemen voor een herhaling van de geschiedenis. 

MEEDENKEN  Het 4 en 5 mei comité Houten roept u en jou op om mee te denken hoe we kunnen voorkomen dat het weer gebeurt. Dit zou o.a. kunnen door alert te zijn op ontwikkelingen in de samenleving die hier een voedingsbodem voor zijn en uitingen van antisemitisme. ,,We kunnen ook nadenken over de echte betekenis van artikel 1 en artikel 7 van de grondwet die betrekking hebben op het verbod van racisme en de vrijheid van meningsuiting. Maar er zijn vast veel meer ideeën. Wij zijn benieuwd naar die ideeën, zodat we activiteiten kunnen uitwerken waar zoveel mogelijk inwoners bij kunnen aansluiten. U en jij kunt ze mailen naar 4en5meicomite.houten@gmail.com

De Nationale Holocaustherdenking in Amsterdam is op zondagmorgen 31 januari te zien via een live-uitzending van de NOS.

advertentie
advertentie