Bloemstuk ter gelegenheid van Holocaust Herdenkingsdag
Bloemstuk ter gelegenheid van Holocaust Herdenkingsdag Annette Stolk

Holocaustherdenkingsdag: bloemstuk gelegd bij Herdenkingsmonument Oude Dorp

31 januari 2021 om 18:30 Activiteiten

HOUTEN Op 27 januari 1945 werd concentratie-en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door Sovjetsoldaten. Op 1 november 2005 riep toenmalig secretaris- generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden dan de slachtoffers van de Holocaust en van andere genocides herdacht. 

door Annette Stolk – de Vries

In Nederland worden rondom deze dag door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Op de laatste zondag van januari worden deze activiteiten afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Ook het 4 en 5 mei comité Houten heeft gehoor gegeven aan de oproep voor een jaarlijkse Holocaustherdenking. Vorig jaar vond er een eerste uitgebreide herdenking plaats in de H. Michaelkerk in Schalkwijk.

BLOEMSTUK Dit jaar was een dergelijke herdenking als gevolg van corona niet mogelijk. Wel legden Lida van der Marel, voorzitter van het 4 en 5 mei comité Houten, bestuurslid Anton Moons en burgemeester Gilbert Isabella zondag 31 januari samen een bloemstuk bij het herdenkingsmonument. In de toekomst zal er ieder jaar bij dit nieuwe herdenkingsmonument op het Plein een Holocaustherdenking plaatsvinden. 

DEPORTATIES Ook in de gemeente Houten hebben er in de Tweede Wereldoorlog deporaties plaatsgevonden. In 1943 zijn er in Schalkwijk vier Joodse onderduikers gearresteerd. Via Westerbork zijn zij naar Auschwitz gedeporteerd en aldaar in 1944 vermoord. Levie Mozes werd in 1942 in Houten opgepakt wegens het niet dragen van de Jodenster. Na gevangenschap in de gevangenis Weteringschans in Utrecht is hij via kamp Amersfoort op 12 december 1942 op transport gesteld naar Auschwitz. Hier is hij op 28 februari 1943 overleden. 

Het minste wat we kunnen doen is niet wegkijken

EXCUSES Premier Rutte heeft vorig jaar, tijdens de Holocaustherdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’, excuses aangeboden voor het leed en onrecht dat Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan en voor de tegenwerking die zij bij thuiskomst na alle grote ontberingen ontvingen. Scriba René de Reuver heeft in november namens de Protestantse Kerk Nederland een schuldbelijdenis uitgesproken. Koning Willem Alexander hield vorig jaar op 4 mei een historische toespraak op de Dam. ,,Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten(…). 

Onze verkregen vrijheid vraagt ook nu nog steeds onze blijvende aandacht

OPROEP Lida van der Marel:,, Onze verkregen vrijheid vraagt ook nu nog steeds onze blijvende aandacht. We moeten alert zijn op discriminatie van onze medelanders wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook”. Daarom doet het 4 en 5 mei comité Houten aan iedereen een oproep om mee denken over de vraag hoe we kunnen voorkomen dat de geschiedenis zich zal herhalen. Van der Marel: ,,We zijn benieuwd naar ideeën die we kunnen gaan uitwerken, waarbij zoveel mogelijk inwoners kunnen aansluiten.”

Ideeën kunnen gemaild worden naar: 4en5meicomite.houten@gmail.com

Twee minuten stilte bij het herdenkingsmonument op Holocaust Herdenkingsdag
Lida van der Marel, voorzitter 4 en 5 mei comité
Holocaustherdenking burgemeester Gilbert Isabella
advertentie
advertentie