Gemeente Houten hijst op Coming Out Day de vlag voor acceptatie
Gemeente Houten hijst op Coming Out Day de vlag voor acceptatie Irene van Valen

Aandacht voor Coming Out Day, want aandacht voor acceptatie blijft nodig

11 oktober 2022 om 11:00 Activiteiten

HOUTEN Op 11 oktober is het Internationale Coming Out Day. Daarom hees gemeente Houten om 08.00 uur de regenboogvlag. Daarmee roept ze op tot acceptatie, inclusie en openheid. Tijdens de bijeenkomst bij het gemeentehuis reikte Marjon Letter, lid van de LHBTI+- klankbordgroep in Houten, een wisseltrofee uit. Deze wordt gegeven aan die inwoner of organisatie die zich inzet voor de emancipatie en zichtbaarheid van de Houtense LHBTI+- gemeenschap.

Irene van Valen

Na het welkom van Yara Muilenburg, stagiaire inclusie gemeente Houten, nam Letter het woord. Zij vertelde haar persoonlijke verhaal over haar dochter die zoon werd en vervolgde: ,,Iedereen komt met een eigen verhaal bij het hijsen van deze vlag. Wij moeten het lef hebben en ruimte nemen om anderen te vertellen wie we zijn. Dat maakt deze dag nodig, want door te luisteren naar anderen die het moeilijk vinden, delen wij onze ruimte. Het gaat om praten met elkaar.” Volgens Letter is daar de overheid voor nodig. Zij zegt dat de overheid zich uit moet spreken voor inclusie en acceptatie. ,,Zij moet het gesprek openen op scholen, in sportclubs en bij religieuze gemeenschappen. Acceptatie moet een speerpunt zijn”, besloot Letter.

TROFEE Vervolgens reikte ze een wisseltrofee uit aan Wendy van den Berg, werkzaam bij de bibliotheek. Als organisatie zette de bibliotheek zich tijdens de Regenboogweek in voor openheid en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap door het inrichten van een display. Hier lagen boeken om de openheid te vergroten. ,,Het blijft nodig dat wij als bibliotheek helpen bij acceptatie”, zei van den Berg. Waarna een dansvoorstelling volgde van Shine op het nummer ‘This is me’.

ARTIKEL 1 Wethouder Sander Bos sprak namens de gemeente de aanwezigen toe. Hij benoemde de aanwezigheid van een aantal raadsleden en gemeentehuismedewerkers bij dit samenzijn en zei: ,,We vieren de moed en het lef van de LHBTI+-gemeenschap.” Hij wees daarbij op artikel 1 van het burgerlijk wetboek, waarin staat dat iedereen gelijk behandeld moet worden en dat discriminatie niet is toegestaan. ,,Ik verbaas me over het lef van mensen om in de openbare ruimte een ander te beledigen of intimideren. Zeven op de tien mensen uit de LHBTI+-gemeenschap krijgt hiermee te maken. Daarom is aandacht nodig voor Coming Out Day. Wij blijven gelijke kansen ondersteunen. Wij blijven jullie steunen en zetten ons in voor volledige acceptatie, respect en gelijkheid in onze samenleving”, besloot Bos. Hij vroeg de dansers van Shine samen met hem de vlag te hijsen en nodigde daarna iedereen uit voor een drankje en een stuk taart. Op de taart stond een afbeelding van het Regenboogakkoord waarin het gaat om inclusief beleid voeren met als hoofdthema’s: veiligheid bevorderen; veilig schoolklimaat realiseren; iedereen telt mee en zichtbaarheid bevorderen.

Marjon Letter overhandigt de wisseltrofee aan Wendy van den Berg
Na afloop was er taart voor iedereen
Omringd voor drie raadsleden, Yara Muilenburg (tweede van rechts) en Marjon Letter (rechts) snijdt wethouder Bos de taart aan
Een van de twee regenboogvlaggen bij het gemeentehuis
Marjon Letter spreek de aanwezigen toe bij het gemeentehuis
Shine dansers dansen op het nummer 'This is me'
Een van de twee vlaggen wordt gehesen met drie dansers van Shine
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie