V.l.n.r. Karin den Hollander, Esther Verwimp en Annelies Bos. Zij zetten zich belangeloos in voor het Thema Café
V.l.n.r. Karin den Hollander, Esther Verwimp en Annelies Bos. Zij zetten zich belangeloos in voor het Thema Café Irene van Valen

Thema café voor gescheiden ouders is ervarend leren van elkaar

10 februari 2021 om 11:29 Maatschappelijk

HOUTEN Centrum Jeugd en Gezin (CJG) organiseert maandelijkse een Thema Café over scheiding, samengestelde gezinnen en stiefouders. Zij doet dit samen met Esther Verwimp, Annelies Bos en Karin den Hollander. Nadat het café door corona tijdelijk stilstond, is besloten het café online te openen. 

Irene van Valen

Tijdens het café ontmoeten mensen elkaar en bouwen een netwerk. Naast herkenning, elkaar helpen en aanmoedigen, leren zij van elkaars ervaringen. Dat maakt dat het café oplossingsgericht, relativerend en/of versterkend werkt. ,,Meedoen vraagt erom dat mensen de pijn en schuld van de scheiding erkennen”, zegt Annelies. ,,Bezoekers bevinden zich in verschillende fases; de een is net gescheiden, de andere al langer geleden. Ieder die denkt dat het café helpend is, is welkom.” Iemand die net gescheiden is leert van iemand die al verder in het proces staat. ,,Dat is ervarend leren van elkaar”, zegt Esther. Het café is gericht op groei en vooruitkijken naar de toekomst. De gespreksleiders willen voorkomen dat mensen blijven hangen in het negatieve en zijn daar alert op. ,,Uiteraard is erkenning voor het verdriet belangrijk. Als iemand daar hulp bij nodig heeft, kunnen we doorverwijzen.”

Samenleven is niet altijd leuk en scheiding niet altijd de beste oplossing.

PREVENTIE Gemeente Houten heeft het thema scheiding en samengestelde gezinnen als speerpunt in het beleid opgenomen, omdat het aantal scheidingen en samengestelde gezinnen in Houten hoog ligt. Preventie is belangrijk. Dat kan door mensen aan te moedigen sneller hulp te zoeken bij problemen in de thuissituatie. Wat Annelies betreft mag er meer aandacht zijn voor het feit dat verliefdheid voorbij gaat. ,,Samenleven is niet altijd leuk en scheiding niet altijd de beste oplossing. Heroverweeg waarom je de ander waardeerde, wat frustreert je nu en waar ligt je eigen verantwoordelijkheid. Een tweede relatie is niet perse beter dan de eerste”, zegt Annelies. Door op tijd mensen aan zichzelf te laten werken, is het mogelijk het tij te keren. ,,Sterker nog, bij nieuw samengestelde gezinnen valt twee op de drie gezinnen helaas na enkele jaren weer uit elkaar. Dat is weer een verlies voor de ouders en hun kinderen”, zegt Karin. Gevoelens van spijt kunnen opspelen in de nieuwe gezinssamenstelling. ,,Wij willen ouders handvatten bieden om anders met hun pijn om te gaan en te denken in het belang van hun kind(eren), zodat vechtscheidingen mogelijk voorkomen kunnen worden. Deze zijn het meest schadelijk voor kinderen”, zegt Esther.

Ze leren praten over de scheiding en wat voor hen belangrijk is.

KINDEREN Aan de andere kant is er ook hulp na de scheiding. ,,Het CJG biedt hulp aan kinderen via KIES-trainingen in twee leeftijdsgroepen (4-7 jaar en 8-12 jaar). De Pleisterplek biedt dit individueel aan kinderen en jongeren. Ze leren praten over de scheiding en wat voor hen belangrijk is. Als dat vroeg gebeurt, worden mogelijk grotere problemen en daarbij intensievere hulp op latere leeftijd voorkomen”, zegt Esther.

EXPERTISE Het Thema Café ontstond vanuit de zorg om mensen die worstelen met vragen rondom relaties en scheiding, hoe omgaan met je ex-partner en problemen rondom samengestelde gezinnen. Annelies is psychosociaal werker bij Forestconsult en zet zich in op het gebied van parallel ouderschap en voor herstel van relaties tussen ouders onderling en hun kinderen. Esther Verwimp is rouwbegeleider bij Praktijk Pleisterplek. Zij begeleidt kinderen en jongeren individueel bij rouw en verlies na overlijden en scheiding en in nauwe samenwerking met hun ouders. Karin den Hollander is oprichter van Stichting Stiefacademie Nederland, het landelijk expertisecentrum voor ouders en professionals op het gebied van samengestelde gezinnen. Zij zetten zich belangeloos in voor het Thema Café.

SAMENKOMSTEN De komende Thema Café’s vinden plaats van 20.30-21.30 uur via Microsoft Teams. Om elkaars privacy te waarborgen, stuurt men na aanmelding een aantal aandachtspunten voor deze online bijeenkomsten. U kunt zich aanmelden via info@cjghouten.nl

15 februari: Hoe ondersteun ik mijn kinderen?

15 maart: “Stop alsjeblieft met ruziemaken”

19 april: Dynamieken in samengestelde gezinnen

17 mei: “Help, mijn kind zorgt voor mij!”

21 juni: Thema-café met alle disciplines

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie