Harry Philippa geniet van het bridge-spel
Harry Philippa geniet van het bridge-spel Richard Thoolen

Bridgeclub bestaat 45 jaar: ,,Ook veel jonge mensen spelen bridge”

15 maart 2022 om 11:50 Activiteiten

HOUTEN Bridgeclub BC Houten bestaat 45 jaar en gaat dat eind april groots vieren. Voorzitter Harry  Philippa is verheugd dat er feestelijk stil gestaan kan worden bij dit jubileum. Tevens is hij van mening dat er voor mensen die willen bridgen geen beter moment is om lid te worden dan nu.

Philippa: ,,In 2009 kreeg ik gedurende 2 jaar les via het project ‘Denken en Doen’ , een gezamenlijk initiatief van de Gemeente en de bridgebond, waarbij ouderen de doelgroep waren. Denken (geheugentraining) en doen (bewegen) waren de speerpunten. Na afloop werd een groep van 70 mensen ondergebracht in BC Houten, omdat daar ook onze docente lid was. Wij allemaal vielen na enkele maanden met de neus in de boter. De club ging het 35-jarig bestaan vieren en nieuwe leden konden daar bij aanwezig zijn. Een feestavond bleek de ideale manier om de mensen van de club te leren kennen. Bij onze club staan gezelligheid en sociale contacten hoog in het vaandel, en geen betere manier om daar kennis mee te maken dan met een feest.”

LEDEN WERVEN Er doet zich bij BC Houten een aparte situatie voor. Aan de ene kant wil men 20 tot 30 nieuwe leden werven maar aan de andere kant is er een ledenstop ingevoerd. Philippa geeft toelichting: ,,Onze club bestaat in feite uit twee groepen die we voor het gemak Woav en Domi noemen. Woav bestaat uit de mensen die op woensdagavond willen bridgen (van origine werkenden) en Domi uit de mensen die dat op donderdagmiddag willen doen. In de praktijk blijkt nu dat er meer dan genoeg mensen zijn voor Domi en te weinig voor Woav. Voor Domi hebben we daarom een ledenstop ingevoerd en voor Woav zijn we aan het werven.”

EIGEN NIVEAU
Om het bridgen voor een ieder leuk en uitdagend te houden worden mensen ingedeeld in 3 lijnen: A is voor de voor de zeer ervaren spelers, B voor geoefende spelers en C voor de meer beginnende o.a. beginnende spelers. Philippa: ,,We streven er naar om een ieder op zijn/haar eigen niveau uit te laten komen, maar dat lukt alleen wanneer er voldoende spelers beschikbaar zijn. We houden onze drives in De Dome waar we de beschikking hebben over 28 tafels. Wanneer we minimaal 18 tafels kunnen bemensen kan iedereen in zijn/haar eigen lijn spelen. We kunnen voor de woensdagavond nog 20 tot 30 nieuwe leden plaatsen.”

BRIDGEN Philippa: ,,Bridgen is leuk en uitdagend voor mensen van alle leeftijden. Bridge beschikt over veel spelmogelijkheden en men raakt in feite nooit uitgeleerd. Het bieden en sluiten van contracten, het afspelen en het inschatten van je tegenstander biedt volop uitdaging en plezier.”

Helaas kampen we met een imago-probleem, en wordt bridgen gezien als een bezigheid voor bejaarde mensen. Dat dit niet juist is blijkt uit het feit dat veel studenten het bridgen beoefenen.”

GEZELLIGHEID Philippa: ,,Naast een leuk en uitdagend spel bieden wij gezelligheid en sociale contacten. Om dit extra te stimuleren worden er ook speciale evenementen georganiseerd. Samen met de andere bridgeclub in Houten BOD’84 organiseren we bijvoorbeeld de café drive die plaats heeft in 6 verschillende restaurants. Of wat wij de fiets drive noemen waarbij men bij mensen thuis speelt en zich tussen de woningen per fiets verplaatst. Met kerst en met Pasen houden we speciale drives met toepasselijke prijzen. Iedereen mag dan een prijs in ontvangst nemen. Ook streven wij er naar om het voor iedereen leuk en gezellig te maken. Er zal altijd iemand op de laatste plaats eindigen, maar wij willen dat hij/zij het ook vooral leuk heeft gehad.”

SAAMHORIGHEID
,,Iedereen binnen onze club wil zich graag inzetten en een rol vervullen. Men hoeft daarvoor niet direct toe te treden tot het bestuur, maar er zijn vele andere rollen beschikbaar. Te denken valt aan de zaaldienst (waarbij men de tafels “dekt” met benodigde attributen) of de schuddienst. Bij ons worden de kaarten niet meer handmatig geschud maar geautomatiseerd. Ook zijn er diverse commissies waarin men plaats kan nemen zoals de feestcommissie, de prijzencommissie of de lief-en-leed-commissie. Zorg dragen voor het reilen en zeilen of de goede sfeer draagt bij aan het gevoel van saamhorigheid.”

AANMELDEN
,,Mensen, zowel oud als jong, die op woensdagavond eens sfeer willen komen proeven zijn van harte uitgenodigd. Men kan zich aanmelden via onze website www.2037.bridge.nl of men mag mij ook gewoon bellen op 06-24346485. Omdat we op dit ogenblik geen bridgeles verzorgen is het wel fijn wanneer men al beschikt over enige ervaring. Wij hopen je binnenkort te mogen begroeten.”

advertentie
advertentie