JoCa laat een aantal mozaïektegels zien en vertelt het verhaal daar achter.
JoCa laat een aantal mozaïektegels zien en vertelt het verhaal daar achter. Richard Thoolen

Community Art project: kunst voor en door iedereen

Kunst

[HOUTEN] Midden in Houten, tussen Theater Aan de Slinger en Kunsthuis Houten, bevinden zich twee creatieve kunstwerken met een dynamisch karakter. Aan de ene kant ligt het ‘Labyrint van Bollen’ en aan de andere kant het amfitheater ‘De Droomcirkel’. Beide kunstwerken vragen om onderhoud en vernieuwing wat periodiek door enthousiaste vrijwilligers wordt uitgevoerd. Inspirator en coördinator JoCa Verbeek Matla is op zoek naar Houtenaren die een bijdrage willen leveren.

‘Het Labyrint van Bollen’ is een spiraal op een grasveld dat tijdens de bloeiperiode omzoomd wordt door bloemen. JoCa: ,,We beschikken over meer dan 6500 bollen die een plekje langs de spiraal zullen krijgen. We zoeken sterke handen en schouders die de sleuven voor de bollen kunnen graven en subtiele handen die daar de bollen in kunnen planten. Vanwege de diversiteit aan soorten zal het labyrint steeds andere kleuren vertonen en andere geuren verspreiden. Mensen worden uitgenodigd om het ‘Labyrint van Bollen’ te komen lopen. De spiraalvorm staat symbool voor een weg naar binnen, een weg naar je ware zelf. Het labyrint is vrij toegankelijk waardoor mensen vanaf februari/maart op hun eigen tijd kunnen komen genieten van de bloemenpracht.”

DROOMCIRKEL
Amfitheater ‘De Droomcirkel’ is in een ruwe vorm opgericht in 2013. Sindsdien hebben er vele uitbreidingen plaats gevonden waar honderden Houtenaren aan bijgedragen hebben. Opvallend zijn de vele kleurrijke mozaïektegels die de droomcirkel omzomen. JoCa:,,Het leuke van de mozaïektegels is dat het allemaal persoonlijke creaties zijn, ieder een kunstwerkje op zich. En iedereen kan het: zelfs mensen die zeggen dat ze er niks van kunnen, hebben met enige begeleiding hun persoonlijke tegel kunnen vervaardigen. Zo draagt iedereen een steentje bij en wordt het met al die steentjes een geheel.”
Een recente toevoeging aan de droomcirkel vormt de beschildering van de zuidelijk gelegen ingang met de kleuren van de regenboog. JoCa:,,We zijn altijd op zoek naar de verbinding en toen college De Heemlanden het zogenaamde Gaybrapad had gerealiseerd besloten we om dat als inspiratie te gebruiken. Inmiddels is het idee ontstaan om ook de andere drie toegangspaden te beschilderen met de kleuren van de regenboog.”

CULTUREEL ERFGOED
Het amfitheater ‘De Droomcirkel’ is onderdeel geworden van de cultuur binnen Houten. JoCa: ,,Het is een plek waar men goed kan zitten en die zich leent voor kleinschalige publieke voorstellingen. We zien dat de plaatselijke jeugd daar samen komt om te chillen, dat werklui er hun boterhammetjes komen nuttigen en dat oudere mensen daar in het zonnetje koffie of thee komen drinken. In het midden van ‘De Droomcirkel’ bevindt zich een vuurplaats waar men een kampvuur kan aanleggen. Er zijn artiesten geweest die zittend bij het kampvuur een avondoptreden gegeven hebben. Het geeft echt een gevoel van gezelligheid en saamhorigheid om zo rond het kampvuur samen te zingen. Ook zijn er jamsessies gehouden, dansvoorstellingen, rapsessies, breakdance demonstraties en nog meer. Het is ook gebruikt als trouwlocatie of voor net houden van een herdenkingsritueel, te veel om allemaal op te noemen. Wat ik wil aangeven is dat ‘De Droomcirkel’ een plek heeft veroverd in onze samenleving en voor een ieder beschikbaar is voor een scala aan activiteiten.”

BEHOUD Amfitheater ‘De Droomcirkel’ en het ‘Labyrint van Bollen’ kunnen alleen bestaan wanneer zich voldoende vrijwilligers aanmelden voor beheer- en ontwikkelingsactiviteiten. JoCa heeft zich sinds het begin opgeworpen als coördinator, maar ziet zichzelf niet als eigenaar van deze kunstobjecten. Joca:,,Nee, ik ben natuurlijk wel erg betrokken maar het is niet alleen mijn kindje. Het is onder andere ook het kindje van Theater Aan de Slinger, van de Krachtfabriek, van van Houten&co, van de gemeente maar bovenal van de inwoners van Houten.”

KOM HELPEN JoCa vraagt versterking voor de groep van vrijwilligers die de kunstobjecten beheren. JoCa:,,Het is heel leuk om te doen en geeft veel voldoening. We komen een paar keer per jaar samen om plannen te maken en uit te voeren. We hebben het altijd heel gezellig met elkaar en een ieder doet wat hij/zij kan. Ieder uurtje is meegenomen. Deze week gaan we nieuwe mozaïektegels maken. Deze worden later nog gevoegd en dan geplaatst. Je kunt ook helpen met het verder beschilderen van ‘De Droomcirkel’. Van 22 t/m 26 november gaan we ‘De Droomcirkel’ winterklaar maken en de bollen planten voor het labyrint.” Wie het leuk vindt om te komen helpen of meer informatie wil, kan een email sturen een JoCa: info@joca.nl. Wees welkom!                              

JoCa op de plaats waar het labyrint van bollen aangelegd gaat worden.
JoCa heeft voor De Droomcirkel inspiratie geput uit het Gaybrapad van college De Heemlanden.
advertentie