Klaas Jongsma wenst dat de Houtense Spelen een terugkerend evenement zullen worden.
Klaas Jongsma wenst dat de Houtense Spelen een terugkerend evenement zullen worden. Richard Thoolen

De Houtense Spelen komen er aan

9 december 2020 om 09:23 Activiteiten

HOUTEN Van zondag 18 juli tot en met zaterdag 24 juli 2021 zullen in Houten de Houtense Spelen plaatsvinden. Gedurende deze week zullen 12 teams uit Houtense wijken het tegen elkaar opnemen op diverse sportieve en culturele onderdelen. Het wijkteam dat uiteindelijk de meeste punten weet te vergaren wordt uitgeroepen tot winnaar van de Houtense Spelen.

De persoon uit wiens creatieve brein de Houtense Spelen (HS) ontsproten is Klaas Jongsma. Klaas: ,,Allereerst wil ik vermelden dat ik weliswaar de initiatiefnemer van de HS ben, maar dat deze alleen tot stand komen door de onbaatzuchtige inzet van een groep mensen die zich bij het initiatief hebben aangesloten. Het is dan wel mijn idee, maar de Houtense Spelen worden verder door en voor Houtenaren georganiseerd. Voor een succesvolle uitvoering kunnen we nog meer hulp gebruiken en in de loop van komend jaar is er in ieder wijkteam minimaal één wijkcaptain nodig.”

WAT IS HET Houten wordt opgedeeld in twaalf wijkteams en zij vaardigen deelnemers af om met elkaar de strijd aan te gaan op de verschillende onderdelen. Waar je woont bepaalt dus in welk wijkteam je deelneemt. De onderdelen zijn heel divers en bij een aantal is er zowel een jongeren variant en een volwassen variant. Klaas: ,,Wat we willen bereiken is dat deelnemen aan de HS voor alle Houtenaren mogelijk is. Dus voor man/vrouw, jong/oud, fit of creatief, eigenlijk voor iedereen. We kunnen wel 1000 onderdelen bedenken waarmee de teams elkaar de maat gaan nemen, maar om de organisatie goed en vlekkeloos te laten verlopen hebben we ons dit jaar beperkt tot een 7-tal onderdelen. 1 januari zal het programma definitief worden, maar in concept hebben we de onderdelen voetbal, hardlopen, schaken, muziek, culinair, film en eloquentia. Bij voetbal, hardlopen en schaken maken vertegenwoordigers van de wijkteams in onderlinge duels uit wie de meeste punten voor zijn/haar team behaalt. Voor muziek maken de wijkteams een eigen muzikale act en zal een jury beslissen over de punten. Voor het onderdeel culinair sturen de wijkteams een gerecht in bij een nog nader te bepalen thema. Dat gerecht mogen ze thuis, of op locatie maken. De jury zal het gerecht beoordelen en proeven en op basis van de bevindingen punten toekennen. Voor het onderdeel film gaan de wijkteams een film maken bij een nog nader te bepalen thema. Hiervoor zijn naast een filmcrew ook mensen nodig die Oscarwaardig acteerwerk kunnen leveren en mensen die kunnen zorgen voor special effects. De films worden op groot scherm gekeken en zullen later terug te zien zijn op ons Youtubekanaal. Een spannend en ludiek onderdeel is eloquentia, wat staat voor welbespraaktheid. Iedere wijk vaardigt slechts één uitverkoren deelnemer af die een betoog van drie minuten gaat houden over een onderwerp dat hij of zij pas vijf minuten van te voren krijgt. Over het onderwerp mag de persoon vrij spreken; een serieuze speech, een humoristische conference of meeslepend betoog. Deze persoon moet geen moeite hebben met spreken in het openbaar, want we gaan voor een publiek bestaande uit meer dan 100 mensen.”

WAAROM De Houtense Spelen zullen leuk en verrassend zijn. De organisatie van de HS vraagt wel om de belangeloze, onvermoeibare inzet van de organisatie. Het geheel wordt non-profit opgezet zodat zowel deelnemers als publiek laagdrempelig kunnen participeren. De vraag doet zich dan ook voor waarom de organisatie dit allemaal onderneemt. Klaas: ,,Ik woon nu 1,5 jaar in Castellum waar ik met mijn vrouw Julia ben neergestreken. Nadat onze zoon Maxim geboren was ondervonden we support uit onze omgeving, wat ons heel goed heeft gedaan. We beseften hoe belangrijk een sociaal netwerk is en we gunnen dat iedereen. De opzet van de Houtense Spelen is zo dat je met de wijk een team vormt, samen deelneemt en vervolgens samen met je buren het team aanmoedigt. Dat verbindt en we hopen dat men elkaar ook na de spelen op zal blijven zoeken - voor gezelligheid en steun.”

HOE Klaas was zich bewust dat de Houtense Spelen een ambitieus en idealistisch plan was waar goed over nagedacht diende te worden. Klaas: ,,Natuurlijk heb ik me afgevraagd of mijn fantasie niet op hol was geslagen. Daarom besprak ik het plan met een goede vriend die ervaring heeft met het organiseren van grote evenementen. Hij adviseerde me om eerst draagvlak te zoeken en de animo te peilen. Dat pakte positief uit. Met de nieuwe organisatieleden besloten we om het dit jaar niet te groot op te zetten. Dan is het behapbaar en kan gewaarborgd worden dat alles veilig en verantwoord plaats kan vinden. Ook mijn vrouw Julia moest mijn enthousiasme zo nu en dan temperen zodat ik niet teveel hooi op mijn vork zou nemen. Wanneer ik ‘s nachts opzat om de baby te voeden of te troosten dacht ik na over de verdere vormgeving. Er waren veel puzzelstukjes die langzamerhand op hun plek vielen. Het werd me al snel duidelijk wat er nodig was om de HS te kunnen organiseren: onderdeelpartners en teamcaptains voor ieder wijkteam.”

PARTNERS Het idee ontstond om de diverse onderdelen samen met partners te organiseren. Klaas: ,,We zochten voor de diverse onderdelen partners die de organisatie van dat onderdeel deels op zich kunnen nemen. Vanwege het non-profit karakter konden niet alle benaderde organisaties mensen en tijd beschikbaar stellen, maar we werden blij verrast door organisaties die dat wel deden. We hebben nog niet voor alle onderdelen partners gevonden, maar zijn nu al erkentelijk naar Loopsportcentrum Houten die het hartlopen verder gaat uitwerken en organiseren; Schaakvereniging Houten die de schaakcompetitie onder haar hoede heeft genomen; De Krachtfabriek die het onderdeel eloquentia op zich heeft genomen en het Arabisch Nederlands Cultuur Huis die zorg draagt voor het culinaire onderdeel. Het enthousiasme en betrokkenheid van onze partners is hartverwarmend.”

TEAMCAPTAINS De organisatie besefte dat het aan de wijken zelf was wie zij zouden afvaardigen naar de Houtense Spelen. Daarom zou het handig zijn als er in iedere wijk personen gevonden konden worden die de lokale organisatie op zich zouden willen nemen. Klaas: ,,We hebben de wijken zo ingedeeld dat er per wijkteam zo rond de 4000 mensen woonachtig zijn. Afhankelijk van de invulling van de onderdelen zullen zo’n 50 mensen uit het wijkteam daadwerkelijk deelnemen aan de onderdelen. De rest is natuurlijk welkom om hun wijk aan te moedigen! In ieder wijkteam zijn er één of twee wijkcaptains nodig om te zorgen dat de wijk met leuke acts en een goed team deelneemt. Wijkcaptains worden hierbij door de centrale organisatie op verschillende manieren ondersteund.”

AANMELDEN Voor ieder wijkteam is er een Facebook-groep aangemaakt. Wie meer informatie wil of wil meedoen aan de Houtense Spelen kan op de website www.houtensespelen.nl meer informatie vinden en links naar de wijkteams. Klaas: ,,Wij nodigen iedereen uit om zich alvast te melden en in contact te treden met de andere teamleden. Er zijn naast deelnemers aan de competities ook andere rollen die men in het team kan vervullen. Wie het idee van de Houtense Spelen leuk vindt kan helpen organiseren. In de centrale organisatie zoeken we nog mensen en ook voor losse hulp kan men zich vrijblijvend aanmelden via de site.”

advertentie
advertentie