Peter van den Dolewaard, Paul van Bijlevelt en Frank Bosch genieten van hun biljartavondjes.
Peter van den Dolewaard, Paul van Bijlevelt en Frank Bosch genieten van hun biljartavondjes. Richard Thoolen

Biljartvereniging Houten: ,,Wij kunnen tegen een stootje”

6 augustus 2021 om 08:00 Overig


HOUTEN Biljartvereniging Houten heeft voor het eerst sinds haar oprichting in 1995 een lege wachtlijst waardoor nieuwe leden direct kunnen instromen. Voorzitter Peter van den Dolewaard nodigt daarom mensen uit, die sportief en gezellig samen bezig willen zijn, om vrijblijvend kennis te komen maken.


Peter: ,,Wij zijn een kleine gezellige vereniging die iedere woensdagavond bijeenkomt in het zalencomplex van restaurant De Engel. We streven naar een ledenbestand bestaande uit 33 personen omdat dat organisatorisch gezien optimaal is. Met dit aantal kunnen we garanderen dat iedereen lekker op zijn eigen niveau kan biljarten en kan socialiseren met andere leden. Onze biljartavonden zijn gezellig en belangrijk voor onze leden.”

UITDAGING Co Hoonhoud is secretaris van de de vereniging. Co: ,,We hebben binnen onze vereniging 3 leagues opgezet van ieder 11 spelers die onderling tegen elkaar uitkomen. Men kan dus promoveren, degraderen of kampioen worden van de league. Voor heel goede en ambitieuze spelers bieden we ook de mogelijkheid om uit te komen in de Woerdense biljartbond. Wat biljarten zo leuk maakt, is dat iedereen het kan en er steeds beter in kan worden.”

TOPSPELER Topspeler van de vereniging en huidig clubkampioen is Ton Vonk. Andere leden kunnen veel leren van hem. Ton: ,,Een goede biljarter zorgt er niet alleen voor dat hij een carambole kan maken, maar ook dat de ballen bij elkaar komen te liggen om de volgende stoot gemakkelijker te maken.” Ton is daar een ware meester in en slaagt er weleens in om in 1 beurt meer dan 50 caramboles te maken. Ton: ,,Net als met schaken moet je vooruit denken. In gedachten analyseer ik vele mogelijkheden en kies dan diegene die mij de beste opties biedt. Het is leuk als het dan lukt, maar vaak rollen de ballen net iets anders dan je in gedachten had, en daardoor blijft het altijd weer verrassend.”

CORONA Peter: “Omdat corona met name voor de meer seniore mens een risico vormt, moesten wij extra voorzichtig zijn. Onze leden varieren in leeftijd tussen de 40 en 90 jaar, maar het merendeel heeft de pensioengerechtigde leeftijd wel bereikt. We hadden daarom besloten om het biljarten helemaal stil te leggen. Toen we voorzichtig aan weer begonnen met biljarten zonder gezellig samen zijn, bleek daar niet veel animo voor te zijn. Men miste de gezelligheid. Nu er weer meer mogelijk is, zijn de biljartavonden weer net zo gezellig als van ouds!”

MIJN AVOND Frank Bosch is in 2015 in Houten komen wonen en vindt de billartavonden heel belangrijk. Frank: ,,Ik heb een tijd op de wachtlijst gestaan, maar kwam toen alleen al voor de gezelligheid naar de biljartavonden. Ik heb de gezellige avondjes heel erg gemist, ze betekenen zoveel voor me. Ik ben niet alleen sportief bezig, maar ook sociaal. We leven met elkaar mee en bespreken van alles aan de bar, zelfs wereldproblemen kunnen wij aan. Misschien dat als wij hadden mogen blijven biljarten de coronacrisis allang door ons was opgelost”, zegt hij met een knipoog.

BINDING Peter: ,,We zijn een sociale, maatschappelijk betrokken vereniging. Biljarten kun je tot op zeer hoge leeftijd beoefenen en we streven er dan ook naar om onze oudere leden er bij te houden en te betrekken. Dat onze leden hier meer vinden dan alleen het beoefenen van de biljartsport blijkt uit de clubtrouw waar ze blijk van geven. Sommige leden zijn al meer dan 25 jaar lid, en zo is Dick Horst hier blijven biljarten nadat hij eerst naar Veenendaal was verhuist en vervolgens naar Rhenen. Er is nu dus plek. In geval iemand zich aangetrokken voelt tot onze club dan wil ik die persoon uitnodigen om vrijblijvend eens langs te komen. Een afspraak kan gemaakt worden door een e-mail te sturen aan info@biljartvereniginghouten.nl. Ook kan men meer informatie vinden en het contactformulier invullen op onze vernieuwde website: www.biljartvereniginghouten.nl.”


advertentie
advertentie