Afbeelding
Foto door Artem Podrez via Pexels

Verduurzaming op de werkplaats? Dit zijn de mogelijkheden

29 maart 2023 om 10:45 Partnercontent

Heb je een autobedrijf? Dan verbruik je dag in dag uit flink wat energie. Zo zijn er vast en zeker de nodige elektrische apparaten aanwezig en bovendien verwarm je de werkplaats op koude dagen. Doordat de energieprijzen de laatste tijd flink gestegen zijn, kost dit je inmiddels veel meer dan een paar jaar geleden. Wil je hier iets aan doen? Overweeg dan om de werkplaats te verduurzamen. Dit kan uiteraard alleen als je weet hoe je dit doet. Daarom zetten wij hier een aantal mogelijkheden op een rijtje om de werkplaats van jouw autobedrijf te verduurzamen.

Vervang oude apparaten

Veel apparaten die in autogarages gebruikt worden, hebben een lange levensduur. Hierdoor is de kans groot dat je al jarenlang gebruik maakt van dezelfde apparaten. Toen je het apparaat kocht was duurzaamheid nog geen issue, waardoor hij waarschijnlijk niet bepaald zuinig is. Kijk er daarom niet raar van op als het apparaat stroom vreet. Wil je de werkplaats verduurzamen? Dan kan het interessant zijn om oude apparaten te vervangen. Nieuwe apparaten voor autogarages zijn over het algemeen namelijk een stuk zuiniger, waardoor je minder energie verbruikt. Het nadeel is alleen dat nieuwe apparaten nogal prijzig kunnen zijn. Heb je niet voldoende geld om oude apparaten te vervangen? Dan kun je een lening voor je bedrijf afsluiten.  

Verbeter de isolatie van de werkplaats

De werkplaatsen van veel autobedrijven zijn niet bepaald goed geïsoleerd. Hierdoor trekt warme lucht snel weer naar buiten als je de werkplaats verwarmt op koude dagen. Dit is niet bepaald duurzaam, want de verwarmingsinstallatie draait dan vrijwel de hele dag. Gelukkig kun je dit voorkomen door de werkplaats beter te isoleren. Waarschijnlijk denk je al snel aan dakisolatie, maar bekijk ook of je de wanden en de vloer kunt isoleren. Hoe beter een werkplaats geïsoleerd wordt, des te duurzamer hij is.

Investeer in zonnepanelen

Als je de werkplaats van jouw autobedrijf wilt verduurzamen, kun je ook investeren in zonnepanelen. Met deze panelen wek je groene stroom op, waardoor je minder ‘grijze stroom’ af hoeft te nemen. Dit is een stuk beter voor het klimaat. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je het beste een expert langs laten komen. Hij kan je bovendien vertellen wat de kosten zijn. De kans is aanwezig dat je schrikt van de prijs, want zonnepanelen zijn relatief duur. Laat je hier niet te veel door leiden, want je verdient deze investering binnen een paar jaar weer terug. Daarbij komt dat je werkplaats een stuk duurzamer wordt.

Kies voor duurzame materialen

In de werkplaats van een gemiddeld autobedrijf worden dag in dag uit behoorlijk veel materialen weggegooid. Soms ontkom je er niet aan om dingen weg te gooien, maar vaak is het mogelijk om de hoeveelheid afval terug te dringen. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame materialen. Vervang papieren doeken of wegwerpdoeken bijvoorbeeld door wasbare poetsdoeken. Je wast deze doeken uit als ze vies zijn en gooit ze niet weg. Als je een tijdelijk tekort aan liquide middelen hebt, is dit misschien niet iets waar je nu al mee begint. Zonde, want dankzij snel zakelijk krediet kun je toch investeren in duurzame materialen. Er staat dan immers geld voor je klaar om bijvoorbeeld de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf mee te betalen.

advertentie
advertentie