Burgemeester Gilbert Isabella
Burgemeester Gilbert Isabella Annette Stolk-de Vries

Burgemeester Gilbert Isabella: Kerst & Oud-en Nieuw 2021

26 december 2021 om 11:45 Maatschappelijk

Net als u had ik me de Kerst en de jaarwisseling van ‘21 naar ‘22 anders voorgesteld. Met de zware domper van wederom een lock down kijk ik terug op een zwaar jaar voor ons allemaal. Ongeacht leeftijd, herkomst, geloof of welke overtuiging dan ook. Ongeacht in welke sector je werkzaam bent of van welke sector je afhankelijk bent. Het persoonlijk leed wat u is overkomen. Het is allemaal anders gelopen.

We kennen het rijtje inmiddels allemaal van de zorg, de culturele sector, het onderwijs, sport, de hulpverleningsdiensten als de politie, ambulance en brandweer, onze boa’s, de ondernemer, onze mantelzorgers, de thuiszorg, de horeca, de ziekenhuizen, onze kwetsbare ouderen, de jeugd, de kerken  en ga zo maar door.

Om moedeloos van te worden! De coronacrisis heeft ook tot verdeeldheid geleid in de samenleving en ook binnen families: over wel of niet vaccineren, nut en noodzaak, geslaagd of juist falend beleid, de opvang en het wel of niet hebben van voldoende ic-bedden of de mogelijke gezondheidsrisico’s of zelfs ideeën over het komen tot een nieuwe maatschappij? Het gaat allemaal rond en ieder heeft recht op zijn/haar mening.

Eerlijk gezegd heb ook ik niet op alle aannames, veronderstellingen en vragen een antwoord. Ik hou het daarom wat kleiner, dichter bij huis en kijk om me heen. En wat ik dan zie, doet hoop gloren. Licht in de duisternis, een gedachte die volgens mij past bij de Kerstgedachten.

Om me heen zie ik het directe leed van het afgelopen jaar van dichtbij. Zakelijk voor heel veel ondernemers. Persoonlijk voor inwoners die op de één of andere manier geraakt- soms diep geraakt - worden door deze pandemie of persoonlijke omstandigheden.

Maar ik zie ook al die personen, inwoners van onze prachtige 0=AZX_Jlc0wKNg5cP3SQcJ6xWGj81WmozAQ_Yx34VAWZXApwVa1Ibijs7Nn0XjHd5kPrjzxNtZ8PS6f2KfvavT9JvVv2mZ3zYuTJO6r8B_yE3VDP4Xkw4Yw4a9mrxCHhvGXIbUyIrrPN9HY-fpeqk61p01&__tn__=-]K-R" tabindex="0" target="_blank">Gemeente Houten die er ondanks alle tegenslag de schouders onder zetten. Die met elkaar kijken naar welke mogelijkheden er binnen de gegeven beperkingen zijn. Wat er nog wel kan, waar we elkaar zouden kunnen steunen. Een helpende hand bieden, een mooie actie op touw zetten zoals bijvoorbeeld afgelopen weekend nog de Santa Run waar bijna 500 mensen verrast werden met een mooi kerstpakket. Of kinderen van de basisscholen die mooie tekeningen hebben gemaakt voor eenzame ouderen. Online quizzen die georganiseerd worden. En wat dacht u van de stoere Koen van 8 jaar uit ‘t Goy die koekjes bakt voor het goede doel.

En ik realiseer me heel goed dat je daarmee niet het wegvallen van inkomsten compenseert of ander leed kunt ondervangen. Ik hoop echter  dat het nieuwe kabinet ruimhartig met de juiste economische steunpakketten zal komen. Daar pleiten wij als burgemeesters voor. Ook de gemeenteraad kijkt naar de mogelijkheden om lokaal aanvullend ondersteunend aan de landelijke regelgeving medewerking te kunnen verlenen op gemeentelijk niveau.

Ik zie ook hoe mensen hun best doen om er wat van te maken. En dat allemaal bij elkaar geeft mij wel moed om door te gaan. Licht aan het einde van de tunnel durven zien, hoe klein nu ook. Ik vertrouw op de kracht van het met elkaar deze crisis het hoofd weten te bieden. We zullen moeten leren omgaan met nieuwe varianten van het coronavirus en de impact die dat zal hebben op onze manier van samenleven, onze manier van leven. Daar is een lange termijn visie voor nodig want het land kan niet steeds op slot gezet worden bij een nieuwe uitbraak. Hoe we dat gaan doen….. als ik dat zou kunnen beantwoorden? Laten we ook dat samen met de ‘knappe koppen’ goed uitdenken en er over spreken. Persoonlijk kijk ik in stilte terug op het ontvallen van twee geliefde familieleden, de druk in de samenleving die zo voelbaar is, de ontreddering van sommigen waar al deze woorden te kort zullen schieten maar met vertrouwen naar het nieuwe jaar wat komen gaat. De donkerste en kortste dag ligt achter ons, dus kunnen we uitkijken naar de winter en voorjaar!

Met de feestdagen voor de deur en een nieuw jaar in aantocht hoop ik dat we naar elkaar om willen blijven kijken, het gesprek met elkaar blijven aangaan - ook waar we met elkaar van mening over verschillen-, en elkaar te steunen waar dat kan.

Onze inwoners hebben ook het afgelopen jaar laten zien op welke creatieve manieren dat kan en ook gebeurt. Daar ben ik trots op en daar put ik vertrouwen, hoop en inspiratie  uit. Ik wens u mede namens de gemeenteraad, het college van burgemeester & wethouders, onze ambtelijke organisatie en vooral als ùw en jouw burgemeester: mooie kerstdagen samen met je dierbaren en veel geluk, liefde en gezondheid in 2022!

Gilbert Isabella,

Burgemeester

advertentie
advertentie