Afbeelding
Annette Stolk

Referendum Ruimtelijke Koers Houten: hoe zit het nu precies?

26 februari 2021 om 08:08 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Op 17 maart kunnen inwoners van Houten niet alleen hun stem geven voor de Tweede Kamerverkiezingen maar ook voor het raadgevende referendum Ruimtelijke Koers Houten 2040. Een koers en een referendum die de gemoederen de afgelopen maanden sterk hebben bezig gehouden.

door Annette Stolk – de Vries

Wat is een raadgevend referendum? Wie zijn de initiatiefnemers? Wat is de vraagstelling en hoe is deze tot stand gekomen? Waar gaat de Ruimtelijke Koers over en wie zijn de hoofdrolspelers als het gaat om voor- en tegenstanders van deze koers? Zo vlak voor de verkiezingen proberen we al deze zaken inzichtelijk voor u op een rijtje te zetten.

RAADGEVEND REFERENDUM Een raadgevend referendum is een stemming, rechtstreeks door het volk en dus niet via gekozen volksvertegenwoordigers, over een bepaalde politieke kwestie. De uitkomst van het raadgevend referendum is niet bindend, de uitslag geldt als een advies. Het is uiteindelijk aan de leden van de gemeenteraad te bezien wat ze met de uitslag gaan doen. Zij moeten in deze kwestie dinsdag 30 maart definitief beslissen over de Ruimtelijke Koers Houten 2040.

REFERENDUMCOMMISSIE De vraagstellig van het referendum is tot stand gekomen op advies van de referendumcommissie. De referendumcommissie is een onafhankelijke commissie en bestaat in Houten uit drie leden, J.G. (Jan) van der Valk, M. (Marion) Veerbeek en C.C.L. (Charlotte) Wagenaar. Zij geven advies over onder meer organisatorische kwesties rondom het referendum en de wijze waarop van gemeentezijde voorlichting over het referendum wordt verstrekt. In de gemeenteraad van 26 januari heeft de gemeenteraad ingestemd met de geadviseerde referendumvraag: Bent u voor of tegen het voorgenomen raadsbesluit over de Ruimtelijke Koers Houten 2040?

RUIMTELIJKE KOERS De Ruimtelijke Koers 2040 is een visiedocument van het college van Burgemeester en Wethouders. Het verwoordt de ambitie van het college om tot 2040 ongeveer 4800 woningen te bouwen. Deze ambitie is vastgelegd in het Concept Ruimtelijke Koers Houten 2040. De ontwikkelgebieden zijn De Molenzoom, De Koppeling, Het Centrum. Uitgangspunten daarbij zijn stedelijke verdichting, een compact Houten waarbij het omliggende landschap van woningbouw gevrijwaard blijft. Dit komt er op neer dat in De Molenzoom, De Koppeling en Het Centrum naast nieuwbouw op ‘lege’ plekken er bovendien leegstaande kantoor-, winkel- en bedrijfspanden omgebouwd gaan worden tot woningen. Op verschillende plekken gaat er hoger gebouwd worden dan we in Houten gewend zijn, tot 14 bouwlagen hoog.

De plannen van de Ruimtelijke Koers voorzagen oorspronkelijk ook in grootschalige woningbouw in Houten Noordwest

HOUTEN NOORDWEST De plannen van de Ruimtelijke Koers voorzagen oorspronkelijk ook in grootschalige woningbouw in Houten Noordwest. Dit betreft het gebied Utrechtseweg-Oost, de Doornkade en Hof van Wulven. De GGD regio Utrecht sprak zich echter duidelijk uit over de negatieve gezondheidsrisico’s die er kleven aan wonen binnen 300 meter binnen de snelweg, de A27. Een besluit over bouwen in Houten Noordwest is om die reden voorlopig aangehouden. Tijdens de raadsvergadering van 21 januari heeft een meerderheid in de gemeenteraad besloten dat eerst onderzocht moet worden of woningbouw, verder van de snelweg af, mogelijk is. Bovendien gaat onderzocht worden of Hof van Wulven een andere uitwerking kan krijgen. Wellicht dat de voetbalvelden van SV Houten naar dit gebied verplaatst kunnen worden. Omdat er in Noordwest naar alle waarschijnlijkheid minder huizen kunnen worden gebouwd dan beoogd, komt Houten-Oost alsnog in beeld als ontwikkellocatie. Het college heeft voor dit gebied de opdracht gekregen nader onderzoek te doen naar woningbouw in combinatie met een landschapspark.

INITIATIEFNEMERS REFERENDUM Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller zijn de initiatiefnemers voor het raadgevend referendum. Zij zijn tegen de plannen van de Ruimtelijke Koers. Zij onderkennen de noodzaak tot bouwen van nieuwe woningen, ze zijn het echter niet eens met de manier waarop deze bouwplannen in de Ruimtelijke Koers worden voorgesteld. Zij vinden dat die plannen niet voldoen aan het Houtens DNA, waarbij eerst het groen, dan de voorzieningen en dan pas de woningen worden ontworpen. In hun visie doet hoogbouw en verdichting afbreuk aan de menselijke maat en het dorpse karakter dat Houten bezit.

MANIFEST HOUTENSE KOERS Een aantal andere betrokken inwoners heeft zich ook nadrukkelijk in de discussie omtrent woningbouw in Houten gemengd. In het Manifest Houtense Koers hebben zij een plan ontwikkeld als alternatief voor de Ruimtelijke Koers. Zij pleiten voor een Houtense koers dat voortbouwt op het Houtens DNA. Het Manifest zet erop in om het grootste deel van de woningbouwopgave te realiseren in Houten-Oost. Zij zijn van mening dat daar de beste kansen liggen op een duurzaam en groen woonmilieu. Daarnaast zien zij ook kansen om in Het Centrum, De Koppeling en De Molenzoom te bouwen, maar volgen hun visie op een Houtense menselijke maat en schaal.

De komende weken zal er door voor- en tegenstanders intensief campagne worden gevoerd

VRAAGSTELLING Bij het referendum ligt de vraagstelling voor: Bent u voor of tegen het voorgenomen raadsbesluit over de Ruimtelijke Koers 2040? Concreet gaat deze vraagstelling dus over meerdere voorgenomen besluiten. Het gaat over bouwen in Het Centrum, De Koppeling en De Molenzoom. Daarnaast gaat de vraagstelling over het besluit nader onderzoek te doen naar mogelijkheden tot woningbouw (verder vanaf de snelweg) in Noordwest en te laten onderzoeken of het gebied Hof van Wulven een andere uitwerking kan krijgen. Bovendien gaat het referendum over het voorgenomen raadsbesluit in Houten-Oost onderzoek te doen naar woningbouw in combinatie met de ontwikkeling van een landschapspark.

INFORMATIE De komende weken zal er door voor- en tegenstanders intensief campagne worden gevoerd. Voor u als kiezer is het handig te weten waar u verdere informatie over dit onderwerp kunt vinden. Veel over de Ruimtelijke Koers is terug te vinden in het dossier Ruimtelijke Koers op onze website HoutenNieuws.nl. Informatie van het college van B en W vindt u op www.houten.nl/ruimtelijkekoers. De visie van de initiatiefnemers voor het referendum kunt u terugvinden op: referendumhouten.nl Informatie over het Manifest Houtense Koers leest u op: houtensekoers.nl

Ook is er een flyer ontwikkeld waarin alle neutrale informatie terug te vinden is. En er is een website: www.referendumruimtelijkekoers.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie