Aanpassingen in de Ruimtelijke Koers
Aanpassingen in de Ruimtelijke Koers Annette Stolk

Nieuwe versie Ruimtelijke Koers

1 oktober 2020 om 08:14 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Het college van burgemeester en wethouders is klaar met de behandeling van bijna 400 zienswijzen die waren ingediend op het Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040. De antwoorden van het college op alle zienswijzen zijn gebundeld in een reactienota. De zienswijzen hebben geholpen om de Ruimtelijke Koers te verbeteren en aan te passen.

De aanpassingen zijn weergegeven in het Concept Ruimtelijke Koers Houten 2040. In deze nieuwe uitgave van de Ruimtelijke Koers wordt nadrukkelijker uitgelegd en onderbouwd waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Opvallend is dat men in de nieuwe versie niet meer spreekt van Houten als stad. De ontwikkelgebieden blijven het Centrum, de Molenzoom, De Koppeling en Noordwest. Het voornemen is om van Houten-Oost een aantrekkelijk landschapspark te maken.

PRIORITEIT In de plannen van het college hebben het Centrum, de Molenzoom en De Koppeling prioriteit. Op deze locaties wordt de komende tien jaar een groot deel van de benodigde woningen toegevoegd. Er wordt gestreefd naar gebiedsontwikkeling. Dat verschilt met het verleden toen men zich alleen richtte op één locatie. Het ontwikkelgebied voor het Centrum is in de nieuwe plannen kleiner geworden. Voor de ontwikkeling van Noordwest is meer tijd nodig om meer kwaliteit in deze woon-, werk en leefomgeving toe te voegen. De gemeente wil initiatiefnemers faciliteren.

KEUZE NOORDWEST Ofschoon op de korte termijn bouwen in Houten-Oost een beter financieel perspectief biedt, kiest het college toch voor ontwikkeling in Noordwest. Het ziet in Noordwest onder anderen ruime mogelijkheden om aan de gevraagde woningbehoefte te voldoen door stedelijke woonmilieus en groene stedelijke woonmilieus met een dorps karakter toe te voegen. Bovendien kan de ontwikkeling van dit gebied mooi samenvallen met de revitalisatie van de Doornkade, die sowieso in de nabije toekomst nodig zou zijn. Daarnaast ligt Noordwest gunstig in de regio en blijft de groene buffer (Laagraven Oost) met Utrecht en Nieuwegein nadrukkelijk behouden. Ook ziet men hier kansen om aan te haken bij de regionale dynamiek van de A12 –zone en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De gemeente zal gesprekken starten met de regio, de provincie en het Rijk over de financieringen van noodzakelijke ingrepen in Noordwest en de volledige aansluiting op de A12.

MINDER HOOGBOUW De regels voor hoogbouw in het Centrum, de Molenzoom, de Koppeling en Noordwest zijn in de plannen aangepast. Er zal meer rekening gehouden worden met bestaande woningen. Er mogen geen torens van veertien verdiepingen hoog direct naast bestaan (eengezins-) woningen komen. De nieuwbouw moet straks door middel van getrapte hoogtes aansluiten bij de hoogtes van omliggende gebouwen.

RONDWEG Bij de bestaande Rondweg en Rondwegwal in Noordwest komt geen grootschalige bouw. Slechts bij de inprikkers van wijken zijn er mogelijkheden voor ontwikkeling. In de vernieuwde versie van de Ruimtelijke Koers schrijft men dat de Rondweg met de Rondwegwal een groene kwaliteit is die verschillende wijken en groenstructuren met elkaar verbindt.

BOD Het college ziet de Ruimtelijke Koers als een bod aan de regio voor het oplossen van de woningbehoefte. De woningambities voor 2040 passen volgens hen in de ontwikkelingsgeschiedenis van Houten. Men geeft toe dat de wijze waarop hier nu invulling aan wordt gegeven breekt met de Houtense traditie. Maar volgens het college blijven specifieke ruimtelijke kenmerken die Houten tot zo’n gewaardeerde woonomgeving maken in de nieuwe visie behouden en worden ze versterkt. Het gaat dan om de groenstructuur, hoogwaardige openbare ruimtes, sociale veiligheid, de centrale ligging en de kwaliteit van de voorzieningen. Inzichten veranderen nu eenmaal en ook het Houtens DNA staat niet vast, zo stelt het college.

TEGEMOET ,,Het Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040 komt tegemoet aan heel veel opmerkingen die gemaakt zijn bij de ingediende zienswijzen”, aldus wethouder Sander Bos van ruimtelijke ontwikkeling. ,,De focus blijft op gebieden die verbetering kunnen gebruiken. Houten blijft Houten met deze plannen en daar zijn we trots op.”

GEMEENTERAAD De behandeling van de Ruimtelijke Koers in de gemeenteraad staat gepland voor 8 december 2020. Voorafgaand aan deze besluitvorming kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers bij de gemeenteraad inspreken. Dit kan tijdens een Rondetafelgesprek (RTG). De gemeenteraad organiseert hiervoor vijf avonden vanaf eind oktober.

De nieuwe versie van de Ruimtelijke Koers en de Reactienota zijn te vinden op www.houten.nl/ruimtelijkekoers

 door Annette Stolk – de Vries 

advertentie
advertentie