Willem Zandbergen
Willem Zandbergen ITH
column

Ruimtelijke koers: liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

8 juli 2020 om 07:15 Opinie Raadspraat

Er zullen in Houten de komende periode circa 5000 extra woningen worden gebouwd. Dat werd tijd, want de wachtlijsten zijn al jaren veel te hoog en jongeren wordt onvoldoende kans geboden om betaalbaar in Houten te kunnen wonen. Het college van CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie heeft in de ruimtelijke koers haar plannen ontvouwd, maar de keuzes zijn allesbehalve logisch.

De keuzes van dit college zijn vooral minder groen, meer overlast, stedelijke verdichting en hoogbouw. Een groot deel van deze nieuwe woningen zal bijvoorbeeld gebouwd worden bij de Doornkade, nabij de A27. De nieuwe bewoners kunnen hier op voorhand al verzekerd zijn van geluidsoverlast en slechte luchtkwaliteit. Waarom wordt er niet gekozen om te bouwen in Houten-Oost, richting Bunnik en Odijk?

Ook de keuzes op bestaand terrein vallen ongelukkig uit. De Molenzoom wordt zo vol gebouwd met enorme hoogbouw dat deze concentratie de leefbaarheid van deze wijk aantast. En dan nog maar te zwijgen van de toename van verkeerstromen en parkeeroverlast. De Gildes en de Dijkhoeve worden eveneens vanuit het niets geconfronteerd met hoogbouw en het verdwijnen van groen. Ook wordt op de huidige wal van de Rondweg gebouwd, zodat in de Borchen en de Gaarden bewoners in hun achtertuin een vijf-lagen hoog appartementencomplex geplaatst krijgen. Behalve dat dit niet aansluit bij het huidige concept van groen en laagbouw binnen de wijken, is van privacy niet meer te spreken.

Dit college heeft mede onder druk van Inwonerspartij Toekomst Houten de termijn voor de zienswijze verlengd. En terecht! De plannen raken onze inwoners en er zijn bijna 400 zienswijzen van bewonersgroepen en inwoners ingediend. Wij zullen ons inzetten voor andere keuzes die meer aansluiten bij een leefbaar Houten en ons zo gewaardeerde Houtense DNA!

Willem Zandbergen, raadslid ITH

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie