Afbeelding
Zonnepark ’t Goy

Zonnepark ‘t Goy levert aan 4500 huishoudens groene energie in regio Houten

13 september 2020 om 17:09 Natuur en milieu

’T GOY Sinds 1 maart is zonnepark ’t Goy operationeel. Op 14 hectare grond, gelegen langs het Amsterdam-Rijnkanaal in het dorp ’t Goy (gemeente Houten) is Zonnepark ‘t Goy één van de eerste zonneprojecten in de provincie Utrecht. Met 39.000 zonnepanelen en een verwachte jaaropbrengst van circa 15.000 MWh kan het park ruim 4.500 huishoudens voorzien van groene energie. Dit is 20% van alle huishoudens in de gemeente Houten.

Het zonnepark komt voort uit de intrinsieke motivatie van Monique Birkhoff en haar man. Ze willen niet alleen hun steentje bijdragen, maar ook een extra stap zetten als het gaat om duurzame initiatieven en innovatie. Zo doen zij mee met de transitie naar een duurzame samenleving. Het begon met pure interesse, maar toen de 14,5 hectare grond in het dorpje ‘t Goy te koop werd gezet en geschikt bleek voor een zonneveld was de knoop snel doorgehakt. Vandebron is de groene energieleverancier die de energie vervolgens levert aan de huishoudens. 

Het zonnepark is gebouwd door Pfalz Solar uit Ludwigshafen en de aansluiting van het park op het openbare net is verzorgd door Stedin. Encon uit Nijmegen heeft het technisch ontwerp van het park uitgevoerd. Het park is mede gefinancierd door de Rabobank en Meewind. Biodiversiteit Niet alle grond is volgebouwd met zonnepanelen. Circa 1 hectare is bestemd voor biodiversiteit. Er worden wilde bloemenvelden aangelegd en er zullen diverse soorten fruitbomen worden geplant. Ook zullen er insectenhotels worden geplaatst. Zo wordt er niet alleen zonne-energie opgewekt, maar hebben flora en fauna ook volop ruimte. 

Bij een introductieavond in september 2017 bleek een positieve houding bij de direct omwonenden van het zonnepark. Tijdens diverse werkbijeenkomsten zijn de wensen van omwonenden geïnventariseerd en zijn zoveel mogelijk individuele wensen opgenomen in het ontwerp. Vanwege de coronamaatregelen is helaas de feestelijke opening van het Zonnepark ’t Goy niet doorgegaan.

advertentie
advertentie