Afbeelding
Foto door form PxHere

Welke koffiebekers zijn het meest duurzaam?

31 juli 2020 om 15:05 Partnercontent

Kies je voor een plastic koffiebekertje, een mok of liever karton? Steeds vaker vragen wij onszelf welke keuze het duurzaamst is. Milieucentraal.nl heeft uigezocht welke optie het meest duurzaam is. Aangezien zowel weggooien als afwassen invloed op het milieu heeft.

Het grootste inzicht is dat de milieubelasting afhankelijk is van de manier waarop je met een beker omgaat. Was je een stenen of glazen mok op een energiezuinige manier af? Dan wint deze het van het wegwerpbekertje.

Welke verschillen zijn er tussen een mok en bekertje?

Voor een plastic of kartonnen bekertje zijn er minder grondstoffen nodig dan voor een mok. Tegelijkertijd gaat een mok veel langer mee. De verschillen tussen plastic, glas of steen zijn wat betreft het materiaal klein. Door op een andere manier met het materiaal om te gaan maak je het verschil.

Tips voor koffiebeker duurzaam gebruiken

De volgende tips zijn aanbevolen:

  • Gebruik een wegwerpbekertje meerdere keren. Door een wegwerpbekertje niet na het eerste gebruik weg te gooien, verkleint de impact.
  • Kies voor een wegwerpbekertje dat recyclebaar is. Zo blijven deze grondstoffen binnen de keten. Er zijn zelfs duurzame koffiebekers die je op de compost gooit en volledig verteren.
  • Gebruik je een mok of glas? Was deze af met koud water onder de kraan. Dit scheelt veel energie. Wil je het echt energiezuinig doen? Spoel een mok of glas dan helemaal niet af en hervul.

Thuis wegwerpbekertjes gebruiken

Ook thuis is het soms handig om wegwerpartikelen te gebruiken. Na een feestje ruimt het sneller op en ben je verlost van een enorme berg afwas. Gooi een papieren bekertje niet zomaar bij het oud papier. Door een laag plastic aan de buitenkant bij de bekers, vertraagt dit het recycleproces van oud papier. Bekertjes met een plastic laag of volledig van plastic, mogen in de zak of bak voor plastic verpakkingen en drinkpakken (pmd).

advertentie
advertentie