Thuis een sportieve workout volgen
Thuis een sportieve workout volgen Rina Knopper

Thuis zitten in coronatijd en toch fit blijven

5 april 2020 om 15:45 Corona

HOUTEN De Nederlandse regering heeft op 31 maart de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus verlengd. Voor de sport betekent dit dat alle sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sprotinrichtingen), waaronder zwembaden, sporthallen en sportvelden zeker tot en met 28 april gesloten zullen blijven. In de media wordt er vooral aandacht besteed aan de gevolgen voor de grote evenementen zoals Wimbledon en de Olympische- en Paralympische Spelen, maar hoe zorg je als competitiespeler met normaliter 3 trainingen per week dat je fit blijft? Hoe blijft je als regelmatige sportschoolbezoeker überhaupt in shape? Er is van alles mogelijk zo blijkt.

Marieke handbalt al vanaf haar 5e jaar. Na 12 seizoenen Houtense competitie koos zij voor Almere. Haar studie toegepaste psychologie in Eindhoven gaf de doorslag om uiteindelijk voor PSV Handbal in Eindhoven te kiezen. Nu zit zij thuis, volgt haar opleiding digitaal, achter de laptop en blijft zij zoveel mogelijk binnen. Dat hakt erin als je gewend bent veel te sporten. ,,Ik trainde 3 keer per week bij de dames PSV handbal", vertelt Marieke ,,in eerste instantie ben ik gaan hardlopen om in conditie te blijven voor de competitie. Ik moest het hardlopen gewoon opbouwen want een handballer is niet gewend om aan één stuk hard te lopen. Maar nu de competitie ook is afgelast doe ik het iets rustiger aan. Trouwens, ik heb ontdekt dat ik skeeleren leuker vind. Maar ik mis het handbal enorm, ik ben liever met een bal bezig."

Voor Caspar geldt min of meer hetzelfde, hij handbalde 11 jaar bij Houten en doorliep alle jeugdteams,,Vanaf de B-jeugd ben ik vaste keeper geworden. Daarna ben ik naar HV Hellas in Den Haag gegaan omdat ik daar meer trainingsuren kon maken. Ik studeer toegepaste wiskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft. Nu volg ik de studie vanuit huis achter de laptop en blijf ik zoveel mogelijk binnen. Dat is niet fijn, maar wel noodzakelijk, dus dan doe ik dat. Maar ik moet wel mijn energie kwijt, daarom ben ik gaan hardlopen. Ik loop twee tot 3 keer in de week ongeveer een half uur hard. Zo hoop ik mijn conditie op pijl te houden."

SPORTSCHOOL THUIS Jacqueline is een regelmatige bezoeker van de sportschool. Ze is niet iemand die af en toe een 'lesje doet', maar ze heeft de discipline om vier keer per week aan haar 'killerbody' te werken. ,,Dan hou je opeens een heleboel tijd over, en energie, dat ook. Als het sporten zo'n groot onderdeel is van je leven schrik je enorm als de sportschool dicht gaat." Maar al snel bleek de sportschool een oplossing te hebben bedacht: zij geven virtuele sportlessen. Op hun website plaatsen zij dagelijks thuis work-outs. ,,Zo blijf je fit ondanks dat je thuis zit."

Speciaal voor de jeugd verzamelt Sportpunt Houten sportinitiatieven om een beetje in conditie te blijven. Jeugd van 0 – 12 jaar kan zich hiervoor inschrijven. De website van de Jeugdpas is ingezet als online platform. Hier kunnen Sportaanbieders gedurende de periode van de maatregelen, een online cursus op workshop aanbieden. Hierbij moet je denken aan workout filmpjes, personal training op afstand.

door Rina Knopper

advertentie
advertentie