MONTBLANK zanger Rienk tijdens een optreden met de portable lichtsets op de achtergrond
MONTBLANK zanger Rienk tijdens een optreden met de portable lichtsets op de achtergrond Mirel Masic

Muziek maken is mooi maar hard werken

7 oktober 2019 om 11:05 Podiumkunsten

HOUTEN In de Houtense muziekwereld is Rienk Speelman geen onbekende. Hij was zanger en toetsenist van de band Edison Effect en zong verschillende keren bij Makeblijde. Hij begeleide en dirigeerde verschillende koren en zingt, samen met een ander bekend gezicht uit Houten, onder de naam Aus & Rienk op bruiloften en feesten.

Irene van Valen

CONSERVATORIUM ,,Mijn basis ligt in Houten. Het begon in de Opstandingskerk als lid van de jeugdband en later bij Gospelkoren Together en Young Together. Op mijn twaalfde ging ik op pianoles bij Guy van Beek en op mijn zestiende volgde ik een jaar zangles bij Emily van Orsouw", vertelt Rienk. Muziek leek bijzaak. Rienk wilde bewegingswetenschappen studeren. Zijn broer begon eerder met die opleiding en ontdekte dat wiskunde een hoofdvak was. Dat viel Rienk zwaar, daarom koos hij voor het conservatorium. Hij werd direct toegelaten. ,,Ik vond mezelf geen natuurtalent, maar blijkbaar hoorden zij iets in mijn stem. Ik studeerde cum laude af in Theater Aan de Slinger."

MONTBLANK Nu is Rienk zanger en muzikant van de driekoppige band MONTBLANK dat twee jaar bestaat. Hij bevestigt: ,,Ja, met een k en hoofdletters. Ik werk samen met Abel en Wesley. Abel en ik schrijven al tien jaar lang nummers. Hij heeft altijd in me geloofd. Wesley is ons technische brein. Hij mixt, programmeert en doet de mastering. Ieder van ons is onmisbaar. De naam MONTBLANK komt van een van de hoogste bergen van Europa en staat voor het hoogst haalbare, daar gaan wij voor. Hoewel onze muziekstijl niet onder één noemer te plaatsen is, noemen wij het Electro-pop. De muziek is volledig digitaal. Op het podium is de laptop het hart van de band. We willen ons onderscheiden met een uniek en geheel eigen live-concept."

STARTJAAR De mannen wijdden zich een jaar aan het schrijven van tekst en nieuwe muziek en zochten een nieuwe sound. Eenmaal hun draai gevonden ontstond hun eerste EP: I got lost, look what I found. Het gaat over de zoektocht als band, maar ook van Rienk zelf. ,,Ik leef voor het maken van muziek. Ik moet er hard voor werken. Het vraagt een lange adem. Het is geen vetpot, maar ik volg mijn droom. Door twee dagen in de week zang- en pianoles te geven, schrijfklussen aan te nemen, workshops te leiden en sporadisch koren te dirigeren en te spelen verdien ik geld. Ten diepste wil ik 100% gaan voor de band. Dat is mijn rijkdom, muziek maken. Daar ons geld mee te verdienen en een soort voetafdruk achterlaten. Goede kunst verdeelt het publiek, dat proberen wij ook. Vaak vinden mensen onze muziek echt vet of wel oké. De ja's geven veel energie maar we moeten ook nee's incasseren. Het is de kunst om die negatieve energie om te zetten in positieve energie."

CROWDFUNDING Om hun unieke live-shows te kunnen bekostigen openden de mannen een crowdfunding. ,,We willen zelfvoorzienend zijn," legt Rienk uit, ,,maar zonder naam verdien je onvoldoende. We hebben het streefbedrag gehaald en kochten losse materialen als lampbuizen, led strips, bedrading en elektronica om een lichtsysteem te maken dat wij gebruiken tijdens liveshows. Bij het indrukken van bepaalde toetsen of als de drummer slaat op een drumpad, lichten gekoppelde lampen op. Hiermee maken we onze muziek visueel. We bedachten een uniek concept dat gemakkelijk mee te nemen is en weinig opbouwtijd nodig heeft."

POPRONDE Nu doen ze mee met de Popronde. Het grootste rondreizende festival van Nederland dat plaatsvindt in 40 steden. Per stad treden 25 tot 75 bands op. Zoveel podia bestaan er niet, daarom stellen ondernemers hun ruimtes beschikbaar. Denk aan kapperszaken of bibliotheken. De portable lichtsets toveren zo'n plek helemaal om tot een poppodium en geven het publiek een complete ervaring.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie