Fort Honswijk heeft potentie en kan verder ontwikkeld worden
Fort Honswijk heeft potentie en kan verder ontwikkeld worden PM

Raad stemt in met verdere ontwikkeling Fort Honswijk

30 oktober 2019 om 11:56 Politiek

HOUTEN De gemeenteraad heeft op 29 oktober jl. ingestemd met de verdere ontwikkeling van Fort Honswijk. Die ontwikkeling volgt uit het rapport van de participatiegroep 'De Fortwerkers' waarmee invulling wordt gegeven aan de opdracht van het college ,,een breed gedragen plan voor de toekomst van Honswijk te maken''. Er is veel waardering maar ook zorg voor de leefbaarheid.

Martin Monkel

WAARDERING Alle fracties spreken hun waardering uit voor de bijdrage die de participatiegroep heeft geleverd. ,,Het is goed dat het toenmalige masterplan van tafel is gehaald en dat de ontwikkeling van uit de basis is opgebouwd'' zegt Cora Gerritsen (CDA). Will Mossink (PvdA) is blij met het plan maar vraagt zich af of de huidige ondersteuning beschikbaar blijft. Wouter van den Berg is van mening dat dit een schoolvoorbeeld is van samen ontwikkelen, ,,zo hoort participatie te gaan''. Marja Damman (GL) werd direct gegrepen door de magie van Honswijk en Jaap Staman (D66) refereert nog aan de toenmalig motie van zijn fractie waarin het college werd opgeroepen de regie te nemen. ,,Het resultaat van een lang en intensief participatieproces''. Ruud Vis (VVD) ziet het als een consensus van belangen en Sjoerd Kasius (ITH) geeft in zijn 'maidenspeech' aan dat er sprake is van een mooi stuk erfgoed met veel waarden. Ook René Speksnijder (CU) en Wayne Wilson (HA!) sluiten zich als laatste sprekers aan bij hetgeen al door anderen aan waardering is uitgesproken. De constatering is dat de recreatieve functie van het Eiland van Schalkwijk wordt versterkt door de ontwikkeling van Fort Honswijk.

ZORG Maar naast de uitgesproken waardering voor het ontwikkelkader zijn alle fracties ook bezorgd over de mogelijke gevolgen van deze ontwikkeling. ,,We moeten opzoek naar een nieuw evenwicht'' als het gaat om de grootschalige uitbreiding versus de leefbaarheid op het Eiland van Schalkwijk. ,,De toename van het toerisme staat op gespannen voet met de rust die nu op het eiland aanwezig is''. De mogelijke overlast door verkeer en geluid is een aandachtspunt met de vraag hoe de op te richten Stichting daarop kan toezien en wat dan de rol van de gemeente is. ,,Het college moet op gepaste afstand monitoren en de wethouder moet niet op de stoel van de stichting gaan zitten'' merkt de VVD op. Om de leefbaarheid te waarborgen wordt door SGP/ITH, later mede ondersteund door andere fracties, een motie ingediend die het college verzoekt aan te sturen op een spreiding van evenementen, het beperken van de verkeersdruk, het voorkomen van geluidoverlast en extra aandacht te geven aan de handhaving.

PRAKTIJK In haar reactie geeft wethouder Hilde de Groot (GL) aan dat we nu het kader vaststellen. Daarna gaan de ondernemers vast start en ''ik vind het lastig om nu al te beoordelen wat de effecten zijn. Ik heb niet alle initiatieven gelijktijdig op mijn bord en het is een illusie dat je alles vooraf kunt regelen''. Niettemin onderschrijft ze uitgangspunten van de ingediende motie maar ze is van mening dat die op dit moment praktisch niet uitvoerbaar is. De daarop aangepaste motie wordt vervolgens door de raad aangenomen. ,,Het krijgt alle aandacht bij de verdere uitwerking'' aldus De Groot.

advertentie
advertentie