Afbeelding
Fotocredit: Pete Linforth (Pixabay) 

Inwoner Houten besmet met coronavirus, school gaat niet dicht

Zorg Corona in Kromme Rijnstreek

HOUTEN Een inwoner van gemeente Houten is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Na laboratoriumonderzoek in 2 labs stelde het RIVM dit resultaat zondagavond vast.

De patiënt, die geen link heeft met de eerder gevonden patiënten, was vorige week op een kleinschalige bijeenkomst van een adviesraad in Duitsland geweest. Daarna is hij met zijn gezin op vakantie gegaan. De persoon zit sinds direct na terugkeer van vakantie in thuisisolatie, samen met zijn gezin. Hij is tussendoor niet op een school of op het werk geweest. Er is vooralsnog dus geen reden, aldus de gemeente, om een school, bedrijf, kinderdagverblijf of een andere instantie, te sluiten. GGD regio Utrecht (GGDrU) brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek.

De patiënt heeft meerdere kinderen, waarvan een kind op basisschool De Vlinder in Houten zit. Alle ouders van kinderen op die school hebben een brief gekregen van de GGDrU. Daarin staat dat het betreffende kind voorlopig niet op school komt. Ook worden ouders gerustgesteld in de brief. ,,Omdat de leerling voor de vakantie geen klachten had, is er geen risico op besmetting. Er zijn daarom geen maatregelen nodig voor de school."

De GGDrU geeft in de brief ook de tip aan ouders om met hun kinderen te praten over het virus en over het feit dat dit kind nu niet naar school komt. ,,Uw kind is gebaat bij een ouder die rust uitstraalt." Ook adviseert de GGDrU ouders om samen met de kinderen naar het jeugdjournaal te kijken en in te gaan op hun vragen.

MILDE VERSCHIJNSELEN Burgemeester Gilbert Isabella heeft telefonisch contact gehad met het gezin. Het gaat goed met ze: ,,Dat mocht ik nadrukkelijk vertellen. Ze hebben slechts een paar dagen last gehad van milde verschijnselen. Iedereen voelt zich goed en ze zijn bij elkaar."

De gemeente Houten meldt dat ze de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU opvolgen, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

HEEMLANDEN Op College de Heemlanden is wat onrust ontstaan rondom het virus. Een ouder van een gezin dat terug is gekomen uit Italië heeft koorts en wordt getest op het coronavirus. Dit staat los van bovengenoemde man die in Duitsland was geweest.

Zowel in het weekend als maandag werden ouders van College de Heemlanden geïnformeerd vanuit de school. Rector-bestuurder Dick Looyé schreef maandag in een brief aan ouders en leerlingen: ,,Wij hebben inmiddels contact gehad met het betreffende gezin en met een viroloog van het crisisteam van de RIVM. De ouder in het gezin heeft inderdaad koorts en wordt getest.   

De betreffende huisarts en ook de viroloog geven aan dat de betreffende kinderen gewoon op school kunnen zijn. Zowel de ouders als de school handelen wat dat betreft conform de richtlijnen: geen paniek, zolang een kind geen ziekteverschijnselen heeft kan hij/zij gewoon naar school."

Looyé geeft aan dat het bericht bedoeld is om verdere onrust te voorkomen. Als blijkt dat de ouder inderdaad besmet is, gaat de school nader in overleg met het RIVM en/of de GGD.   

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: HoutensNieuws@bdu.nl

Burgemeester Isabella: Over tot de orde van de dag
advertentie
advertentie