Marieke van der Zeyst, Huid-en oedeemtherapie Houten
Marieke van der Zeyst, Huid-en oedeemtherapie Houten Beachbreak Content

Uit de praktijk: rood plekje

24 mei 2023 om 13:02 Zakelijk

Het is het eerste wat ik altijd zie op een foto van mijzelf. Anderen valt het niet op, maar ik erger mij eraan. Kan het weggehaald worden? Hij wijst naar een rood plekje op zijn voorhoofd. Voor mij zit een jonge man. Hij pakt zijn mobiel en scrolt door zijn foto’s. ‘Kijk maar, op elke foto zie je weer dat rode plekje.’ En inderdaad, als je goed kijkt zie je het rode plekje op zijn foto’s. 

Diagnose: spinnenkopje 

Ik onderzoek het plekje op zijn voorhoofd. Wat me opvalt is het web van oppervlakkige, rode bloedvaatjes. Met in het midden een klein, rood stipje. Als ik erop druk is het plekje even weg. De structuur van de huid is hetzelfde als de huid eromheen. Het zijn duidelijk de kenmerken van een spinnenkopje, ook wel spider naevus genoemd.

Als je goed naar het plekje kijkt, zie je een in het midden een rood bolletje. Dat is een bloedvaatje. Eromheen zie je als het ware een web van hele kleine, rode bloedvaatjes. Met een beetje fantasie zie je de vorm van een spinnetje. Daar komt de naam spinnenkopje vandaan.

Oorzaken rood plekje of stipje 

Rode plekjes of stipjes op je huid zijn er in verschillende soorten. Bij een spinnenkopje is er sprake van een plaatselijke verwijding van een bloedvaatjes. Heb je last van een felrood stipje, zonder uitlopers? Dan kan het ook een kersenwratje (angioma) zijn, een bloedblaartje. Ze komen overal op het lichaam voor, soms met vele bij elkaar.

Meestal ontstaan rode plekjes spontaan, ook bij kinderen. Soms verdwijnen ze vanzelf na de puberteit. Maar ook hormonale factoren kunnen een rol spelen, zoals een zwangerschap.

Behandeling: lasertherapie 

Een rood plekje op je huid kan vervelend zijn. Hoewel het de meeste mensen niet zal opvallen, kun je jezelf er toch aan storen. Gelukkig kunnen de plekjes vaak eenvoudig verwijderd worden. De mooiste manier is met een bloedvatlaser.

Deze laser is speciaal voor het behandelen van oppervlakkige bloedvaatjes in je huid. De bloedvaatjes nemen het laserlicht op en beschadigen daardoor. In de dagen na de behandeling worden ze door je lichaam opgeruimd, het plekje tijdelijk wat verkleurd na de behandeling. Na een paar weken is het rode plekje verdwenen. Fijn om te weten: de behandeling is niet pijnlijk of schadelijk voor je huid en er ontstaat geen litteken.

Ook het storende, rode plekje op het voorhoofd van de jonge man heb ik behandeld met de bloedvatlaser. Een eenvoudige behandeling met een mooi resultaat én een tevreden cliënt. 

Meer weten over lasertherapie? 

Je bent welkom voor vrijblijvend intake gesprek. Vul het contactformulier in op de website www.jouwhuidtherapeut.nl of bel naar 030 – 720 0808. 

Huid- en Oedeemtherapie Houten is gevestigd in de polikliniek van het St. Antonius in Houten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie