Sasja in Ibana.
Sasja in Ibana. Dagmar Lap

Een gezellige blouse

2 november 2022 om 12:12 Zakelijk

,,Ik heb zin in een gezellige blouse” zegt mijn klant en ze neust in de rekken. ,,Bedoelt u met veel kleur” vraag ik? ,,Hmmm, gewoon gezellig” zegt ze nog een keer. ,,Waar wilt u de blouse bij dragen?” vraag ik om erachter te komen waaraan mevrouw denkt bij een gezellige blouse. ,,Het liefst bij zoveel mogelijk” is het antwoord.
Blouses, je kunt ze nooit genoeg hebben. Blouses zijn ideaal voor elk seizoen en kunnen bij verschillende gelegenheden gedragen worden. Of je nu naar kantoor, een feestje of een etentje gaat, de blouse kan altijd! Het woord ‘blouse’ vindt zijn origine in het woord ‘bloezen’. Dit betekent ‘het bollend ophangen van kledingstukken’. Wanneer je je blouse in je broek stopt en hem er dan een klein beetje uit trekt bolt hij namelijk op. En dat doen we natuurlijk graag. Een puntje van de blouse aan de voorzijde in broek of rok en je krijgt optisch wat meer lengte. Ook handig om een eventueel vetrandje te verdoezelen. 

Het grootste verschil tussen een overhemd en een blouse zijn de knopen. Bij een overhemd zitten deze officieel aan de rechterkant, terwijl knopen bij de blouse aan de linkerkant zitten. Een duidelijke reden is hier niet voor, maar het zou kunnen zijn dat het komt doordat vrouwen in de 18e en 19e eeuw (uit hogere klasse) een kleedster hadden. Voor een rechtshandige kleedster was het makkelijker om de knopen voor haar aan de rechterkant te hebben.
Maar terug naar de gezellige blouseklant. Ze is niet al te groot en heeft een flinke boezem. Dat kan een probleem geven met het middelste knoopje. Gelukkig hebben we blouses met een cupmaat. Gemaakt van Italiaans katoen in basiskleuren. ,,Maar dat is niet waar ik aan denk bij een gezellige blouse” zegt mijn klant. ,,Veel te saai! Kleur en print dat wil ik.” Inschattingsfoutje. Dat zag ik niet aankomen. Mevrouw is binnengekomen in een outfit in neutrale kleuren en ik ga er daarom vanuit dat ze van rustig houdt. Blijkbaar echt naar iets anders op zoek. ,,Een tikkeltje retro” vraag ik? Now we are talking! In de collectie van AndCoWoman vinden we dit najaar heel veel kleur en vrolijke prints. Een eerste indruk krijgt u door de foto linksonder te bekijken. De blouses zijn gemaakt van jerseystof met veel stretch en in allemaal prints die doen denken aan de jaren zeventig. De jerseystof helpt om ook bij een grotere cupmaat toch het middelste knoopje goed te sluiten. Verkrijgbaar in maat XS tot en met 3XL. Mevrouw past de blouse met de bollen (zie foto). Ze combineert rustig met een zwarte nette broek. ,,Het moet niet te gek worden” zegt ze. Het andere exemplaar met een mooie zeegroene print staat haar ook heel mooi en de twijfel slaat toe. Ik kan niet in haar portemonnee kijken, maar als ze vanachter het gordijn roept: ach laat ik eens lief voor mezelf zijn, ik neem ze allebei, dan kan ik haar oprecht verzekeren dat dat een goede keuze is. Beide blouses zijn zo verschillend. En zoals ik hierboven al schreef. Je kunt nooit blouses genoeg hebben!

Geen liefhebber van prints? Geen zorgen want ook dan hebben we wat voor u klaar hangen. Op de grote foto draag ik een prachtige blouse van Ibana. De blouse heeft een elegante opening van achteren. Ik draag de blouse met een keurige strik, maar natuurlijk kunt u deze ook anders knopen. Zo heeft de blouse steeds een andere uitstraling. Ik combineer met een echt leren donkerbruine broek van hetzelfde merk. Een investering in je kledingkast want kostbaar. Maar een item waar je vele jaren plezier van hebt.
Die blouse staat prachtig bij je haarkleur zeg ik tegen Jolanda (foto rechtsonder). Dat vindt ze zelf ook, maar ze valt ook voor de pasvorm van deze fijne lange blouse. De mooie wijde mouwen. Hoe zal ik hem combineren vraagt ze? We proberen een denimbroek in dezelfde kleur groen met een rechte pijp. Die moet wel korter gemaakt worden. Voor Jolanda nu even lastig, maar voor langere dames een uitkomst. De outfit is helemaal af met de mooie groene trui die Jolanda omslaat. Ach, ik ben soms niet nodig. Veel klanten weten zelf heel goed wat ze mooi staat.

De winkel is de afgelopen week goed bijgevuld. Korte en langere vesten die met de leuke blouses gecombineerd kunnen worden. En nieuwe kleuren van de lieve truitjes van Fos Fashion. Deze truitjes hebben een mouw die tot op de polsen valt. In combinatie met een mooie blouse zie je de manchetten van de blouse onder het truitje goed tot hun recht komen. De warme najaarsmaanden zijn goed voor de verkoop van onze blazers. Want die dragen we nu steeds als tussenjasje. We hebben heel veel leuke kleuren. Lange en korte modellen. Genoeg reden dus om onze winkel weer te bezoeken. En voor de gezelligheid natuurlijk! Ik wens u een goed begin van de novembermaand.

Sasja (55) heeft een kledingwinkel op het Oude Dorp van Houten en beschrijft hier haar belevenissen in de winkel en soms daarbuiten.

Sasja en Anneke in kleding van And Co Woman.
Jolanda in een blouse van Zilch en een broek van Cloud9.
Afbeelding
advertentie
advertentie