Aleid Groothoff en Salam Aljabori aan het werk bij het DoorGeefLuik
Aleid Groothoff en Salam Aljabori aan het werk bij het DoorGeefLuik Frank Magdelyns

Krachtfabriek, DoorGeefLuik en Voedselbank dromen al langer over Wegenerpand

10 mei 2022 om 11:32 Maatschappelijk

HOUTEN De drie maatschappelijke organisaties Krachtfabriek, DoorGeefLuik en Voedselbank dromen al zeker drie jaar van een gezamenlijke locatie in Houten. Zij hopen dat de gemeenteraad vanavond positief besluit over het voorstel van het college om het oude Wegenerpand aan de Essenkade in te zetten voor het samenbrengen van deze drie partijen. 

door Agnes Corbeij

Vanavond vergadert de gemeenteraad over de nieuwe invulling van het Wegenerpand en de huisvesting van vluchtelingen, statushouders, jongeren, mensen die snel woonruimte nodig hebben en arbeidsmigranten in woonunits op het huidige parkeerterrein. Tijdens het Ronde Tafel Gesprek van 21 april lieten veel insprekers hun stem horen, waaronder Wout Schut van de Krachtfabriek. 

KRUISBESTUIVING Schut: ,,Wij zijn heel blij met de ontwikkelingen. We bestaan 9 jaar en hebben meer ruimte nodig. We dromen al lange tijd van een gezamenlijke plek samen met Doorgeefluik en de Voedselbank en zijn sinds drie jaar bezig met deze zoektocht. We geloven in kruisbestuiving tussen onze organisaties.”


De Krachtfabriek aan de Dijkhoeve - Houtens Nieuws

Het oude Wegenerpand is ideaal voor dit doel, aldus Schut: ,,Een bijna verlaten pand, voor de een misschien waardeloos of een interessant speculatieobject, maar voor ons een grote kans om meer mensen en initiatieven te laten opbloeien.” Schut benoemde ook nog de mogelijkheid om ook ondernemers ruimte te geven in het pand, zodat deelnemers van de Krachtfabriek door kunnen stromen naar betaald werk.    

KLEINE SUPERMARKT Ook Jan Mol, voorzitter van de Voedselbank, liet tijdens deze inspraakavond weten blij te zijn met de plannen. ,,Als Voedselbank groeien wij uit ons jasje. We hebben nu 145 m2, we gaan graag naar 550 m2, we zouden daar een kleine supermarkt voor minder bedeelden willen opstarten. Ook hebben we nu een huurcontract voor zes maanden. Van een termijn van 15 jaar worden wij blij.”

Mol sprak van een ‘inspirerend proces’ met de andere partners. ,,Samen met de Krachtfabriek, Doorgeefluik, Dorcas en flexwonen hebben we goed overleg, daarmee kunnen we goed verder.” Verder benoemde Mol de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak van Essenkade 2 te leggen om in de energiebehoefte te voorzien. 

ZES KEER VERHUISD Aleid Groothoff sprak in namens het DoorGeefLuik. ,,Wij bestaan zeven jaar en zijn in die tijd zes keer verhuisd. Altijd hebben we te weinig ruimte. Daarom zijn we heel enthousiast over deze plannen en heel blij om voor 15 jaar naar dit gebouw te gaan, met voldoende ruimte. Wethouder Overweg heeft zijn nek uitgestoken om meerdere knelpunten tegelijk op te lossen.” 

Veel nieuwkomers willen ook iets terug doen, wat inburgering bevordert

Net als Mol en Schut ziet Groothoff de meerwaarde van samenwerking met beide andere partijen. ,,Verdere samenwerking in dit pand biedt veel kansen.” Ook ziet zij een goede link met de woonunits die op het parkeerterrein geplaatst worden. ,,Wij zijn vanaf het begin gericht op nieuwkomers. We voorzien we van spullen, maar ook koppelen we ze aan elkaar en zorgen bijvoorbeeld voor een tolk. Veel nieuwkomers willen ook iets terug doen, wat inburgering bevordert.”

Alle drie de insprekers willen graag aan de slag in het Wegenerpand en hopen erop dat het proces geen onnodige vertraging oploopt.   

Wouter van den Berg (SGP) stelde een kritische vraag over de locatie. ,,Het ligt buiten het centrum. Creëren we zo niet een minidorpje buiten Houten, buiten het zicht van de gewone Houtenaar?” Mol van de Voedselbank benoemde daarop het voordeel daarvan, omdat er veel schaamte bestaat om naar de Voedelbank te gaan.    

advertentie
advertentie