Het Vertrouwde Dorp ligt centraal in Houten aan de Houtensewetering
Het Vertrouwde Dorp ligt centraal in Houten aan de Houtensewetering Studio Jeroen Baars

Het Vertrouwde Dorp - Appartementen te huur

Zakelijk

HOUTEN Per 1 mei aanstaande opent Het Vertrouwde Dorp. De dertig appartementen aan het dorpsplein zijn gebouwd voor mensen met dementie. Hier kun je zo lang mogelijk vertrouwd zelfstandig wonen en je leven voortzetten zoals je gewend bent tot de laatste levensfase. Een plek waar je vrienden en familie kunt ontvangen.

door Claudia Verbree

Er zijn nog een aantal 2-kamerappartementen beschikbaar in Het Vertrouwde Dorp. Er zijn zowel appartementen voor één persoon als voor echtparen. 

Johanna en Theo Castrop, initiatiefnemers van Het Vertrouwde dorp, hebben een eigen kijk op wonen en leven met dementie. ,,Zelfstandig thuis wonen met dementie wordt steeds complexer”, vertelt Johanna. ,,Vaak horen we dat als gevolg van dementie in combinatie met de maatregelen rondom corona het sociale leven sterk is afgenomen. Naasten of familie vinden het dan fijn dat hun vader of moeder in een omgeving komt waar van alles mogelijk is en dat ze kunnen genieten van de contacten met anderen.”

AANPASSEN Theo en Johanna zijn beide verpleegkundigen met jarenlange ervaring in de zorg. Het viel hen op dat in een verpleeghuis inwoners zich vaak moeten aanpassen aan de groep en aan het ritme. Dat bracht hen op het idee om een concept te ontwikkelen waar de inwoner centraal staat. 

Theo licht toe: ,,Als er iets moeilijk is met dementie is het jezelf aanpassen. Wij zien iedere inwoner als uniek en pakken het anders aan. Jouw leven zoals je gewend bent, kun je bij ons voortzetten.”


VOLDOENING ,,Het is een gebruikelijke valkuil om bij een ziekte als dementie te kijken naar wat niet lukt. Wij benaderen mensen met dementie zoals wij zelf zijn. Ieder mens heeft zijn of haar eigen kwaliteiten.” Johanna vult aan: ,,Van een aantal inwoners weten we dat ze er veel voldoening uithalen om bijvoorbeeld te koken, in de tuin te werken of mee te helpen organiseren van activiteiten. Erg leuk! We gaan er samen voor zorgen dat dat lukt. Dat geeft een stuk voldoening en waardering.

TUIN Om het gebouw ligt een tuin van 4.000m2. Een gedeelte wordt een belevingstuin waar je kunt wandelen en genieten van al het moois. Daarnaast is er een moestuin, een gedeelte met fruitbomen en niet te vergeten: de dieren die rondscharrelen.

TARIEVEN Om te kunnen wonen in Het Vertrouwde Dorp is een zorgindicatie VPT noodzakelijk. De kosten voor het wonen en de dienstverlening komen samen in het woonservicetarief. Dat is een vast maandelijks bedrag. Een aanvullend pensioen of eigen vermogen, bijvoorbeeld uit eigen woning, is nodig om te kunnen wonen.

Het Vertrouwde Dorp beschikt over een deskundig team, maar maakt ook gebruik van externe specialiseten in ouderenzorg en dementie. Daardoor kun je tot en met de laatste levensfase blijven wonen en is het niet nodig om nog een keer te verhuizen.

CONTACT Ben je aan het oriënteren voor jezelf of voor een naaste ? Theo en Johanna vertellen er graag meer over Het Vertrouwde Dorp en hun unieke kijk op zorg in een persoonlijk gesprek. Bel of mail: 06 - 10149534 | info@hetvertrouwdedorp.nl 

Theo en Johanne Castrop zijn de initiatiefnemers en bedenkers van het concept
Omgeven door 4.000m2 aan tuin om te wandelen en recreëren
Afbeelding
advertentie