Wethouder Rosa Molenaar (ITH) is verheugd met de ontwikkeling dat het oude KPN-gebouw wordt verbouwd tot koopappartementen.
Wethouder Rosa Molenaar (ITH) is verheugd met de ontwikkeling dat het oude KPN-gebouw wordt verbouwd tot koopappartementen. Annette Stolk

270 Koopappartementen in voormalig KPN gebouw

10 januari 2024 om 13:45 Wonen

HOUTEN Het voormalig kantoorgebouw van de KPN aan de Korte Schaft in Houten wordt getransformeerd tot 270 koopappartementen in de prijsklasse van 180.000 tot 280.000 euro. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de jarenlange leegstand van het gebouw. Projectontwikkelaar FinStrat Management B.V. uit Eindhoven heeft inmiddels een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend.

Annette Stolk – de Vries

Wethouder Rosa Molenaar (ITH) is verheugd met deze ontwikkeling: ,,Voor jongeren is zelfstandig wonen nu vaak nog een droom, maar straks kunnen zij een eigen, betaalbaar appartement kopen in Houten.” Het aanbod van betaalbare koopwoningen is momenteel ook in Houten zeer klein. Molenaar: ,,Daar moet verandering in komen. Daarom moet de transformatie van het KPN gebouw snel worden opgepakt. 

Dit kan nog via de oude ‘kruimelregeling’.” Bij een ‘kruimelregeling’ is het niet nodig een uitgebreide procedure en bestemmingsplanwijziging uit te voeren als bij de transformatie het gebouw zelf niet verandert. De gemeenteraad hoeft dan niet apart nog toestemming te geven, hetgeen tijdswinst oplevert. Molenaar: ,,Daardoor kunnen we heel snel schakelen als we eenmaal tevreden zijn met het plan van de projectontwikkelaar.” 

De wethouder wijst erop dat het plan nog wel in de kinderschoenen staat. Planologische studies moeten nog worden ingeleverd en participatie met omwonenden, zoals van het Eikenhout, de Erven, en bedrijven op de Korte Schaft moet nog plaatsvinden. ,,Als alles mee zit gaan we dit jaar nog starten en opleveren.”

GEMEENSCHAPPELIJK

Het is de bedoeling het gebouw te transformeren tot appartementen met allemaal een eigen keuken en sanitair. Molenaar: ,,In gesprekken met de projectontwikkelaar en de verkopende Houtense makelaar gaan we sturen op marktconforme prijzen per vierkante meter.” Daarnaast komen er gemeenschappelijke ruimten. Molenaar: ,,Deze ruimten kunnen gebruikt worden om elkaar te ontmoeten, te werken of bijvoorbeeld samen te eten. Zo stimuleer je ontmoetingen en bouw je aan een gemeenschap, helemaal passend bij het Houtens DNA.” Een architect is inmiddels al tekeningen aan het maken om de indeling te maken.

MAATREGELEN  

Het plan voor het transformeren van het KPN gebouw volgt op een reeks van maatregelen van het college om de mogelijkheden van betaalbaar wonen voor starters te verruimen. Eind vorig jaar ging het college al akkoord met de zogenoemde starterslening, een extra hypotheek met een uitgestelde aflossing. Ook werden de mogelijkheden voor het tijdelijke bewonen van een tuinhuisje verruimd. Een andere maatregel is de doelgroepenverordening waarin is vastgesteld dat bij elk bouwplan minimaal 66% betaalbaar gebouwd moet worden. ‘

FRIENDSCONTRACT

Molenaar laat weten dat er binnenkort nog meer stappen gezet gaan worden. ,,We zullen met een voorstel komen voor het bouwen van tinyhouses. Daarnaast zijn met woningcorporatie Woonin nieuwe afspraken gemaakt voor meer sociale huurwoningen en het verhuren van woningen in de vorm van ‘friendscontracten’. Dit is het samen met vrienden betrekken van een huurwoning die je anders niet alleen zou kunnen betalen.” 

De wethouder zegt bovendien met spoed voor senioren te gaan bouwen, van een knus hofje tot luxe penthouses. Dat moet de doorstroming op de woningmarkt ook gaan bevorderen.

advertentie
advertentie