Afbeelding
Annette Stolk

Beloofde huurwoningen De Haag Houten blijven uit

12 juni 2020 om 10:06 Nieuwbouw

HOUTEN Op locatie De Haag zijn twee bestaande kantoorgebouwen in woongebouwen getransformeerd. Tevens zou nabij deze plek met de ontwikkeling van zes betaalbare huurwoningen nieuwbouw plaatsvinden. Deze huurappartementen zijn echter nog steeds niet gerealiseerd en het is uiterst onzeker of dit ooit nog gaat gebeuren.

De fractie van de PvdA is zeer ontstemd over de gang van zaken en heeft opnieuw schriftelijke vragen ingediend bij het college van B en W. Eerder had zij dit al gedaan op 21 maart. Daarin stelde de PvdA dat het bouwplan dateert uit 2015 en dat de gemeenteraad op 19 september 2017 unaniem heeft ingestemd met dit plan voor zes betaalbare huurappartementen.

NIET HAALBAAR Op 17 april liet het college in antwoord op deze vragen weten niet te kunnen aangeven wanneer de huurwoningen alsnog gerealiseerd gaan worden. Het college stelt dat de ontwikkelaar heeft aangegeven dat realisatie volgens de huidige plannen (financieel) niet haalbaar is en mede daarom de woningen niet zal realiseren. Deze ontwikkelaar is de Veluwsche Opstallen Combinatie (VOC). Dit bedrijf heeft dus wel de kantoorgebouwen verbouwd tot woongebouwen, maar is uiteindelijk niet aan de slag gegaan met de beloofde nieuwbouw van huurappartementen. Behalve het innen van een boete heeft de gemeente geen andere middelen om realisatie af te dwingen. Wethouder volkshuisvesting Hilde de Groot heeft in een persoonlijk gesprek met de ontwikkelaar aangedrongen de voorgenomen plannen voor de bouw van de zes sociale huurwoningen alsnog te realiseren.

ONTEIGENINGSPROCEDURE Op 9 juni heeft de fractie van de PvdA deze zaak opnieuw via schriftelijke vragen aan het college onder de aandacht gebracht. Zij vraagt of het college ook van mening is dat er bij de ontwikkelaar op aangedrongen moet worden de geplande woningen te realiseren. Dit zou geheel in lijn zijn met de kernwaarden die VOC zelf zegt te hebben: ,,We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.” Bovendien zegt het bedrijf dat het aangesproken mag worden op het naleven van deze waarden. Daarnaast wil de PvdA weten of de bouw van de woningen alsnog mogelijk gemaakt kan worden door bij de ontwikkelaar de verkoop van de grond af te dwingen, desnoods door een onteigeningsprocedure.

PARKEERPLEKKEN Het is de PvdA ook opgevallen dat, kijkend naar de buitenruimte van het betreffende complex, er blijkbaar geen rekening meer wordt gehouden met de bouw van de appartementen. Dit gezien het aantal gerealiseerde parkeerplekken en het feit dat een tuin wordt aangelegd op de plek waar de appartementen moeten komen. In de vragen van 9 juni aan het college is tevens opgenomen of men van plan is de eigenaren van de woongebouwen te informeren over de activiteiten van het college om de bouw van de betaalbare huurwoningen, conform het raadsbesluit van 19 september 2017, alsnog op die plek te laten plaatsvinden.

BELOFTEN De PvdA is er beducht voor dat, wanneer niet wordt opgetreden, projectontwikkelaars vaker zaken zullen toezeggen maar hun beloften niet nakomen. Het college van B en W deelt die zorg en heeft al eerder laten weten binnen de Ruimtelijke Koers te onderzoeken of er mogelijkheden zijn ‘hardere’ en naleefbare afspraken op te nemen.

Het college zal binnen 30 dagen de door de PvdA gestelde vragen van 9 juni beantwoorden.

door Annette Stolk – de Vries

advertentie
advertentie