Renate Romeijn met op de achtergrond een collega die een klant behandelt. Iedereen is blij met de heropening.
Renate Romeijn met op de achtergrond een collega die een klant behandelt. Iedereen is blij met de heropening. Irene van Valen

,,Het is feest, we mogen open", kappers en schoonheidsspecialisten zijn weer aan de slag

Winkels

HOUTEN Kapsalons en schoonheidsspecialisten mogen sinds maandag 11 mei hun deuren weer openen. Naast de richtlijnen van het RIVM hebben brancheorganisaties extra richtlijnen ingevoerd voor de veiligheid van medewerkers en klanten. Daarbij gaat het onder andere om het gebruik van beschermende handschoenen, mondkapjes en facial maskers of spatbrillen. Twee schoonheidsspecialisten, twee kappers en twee klanten vertellen over hun ervaringen en de nieuwe omstandigheden.

Sietske Wieman-Spithoven, eigenaar van Body en Vital Medispa, was blij dat haar huidinstituut weer open mocht. Net als haar medewerkers en klanten. ,,Klanten misten acht weken lang onze behandelingen en ervoeren huidhonger. Zij genieten weer van de persoonlijke aandacht en onze aanraking. Voor ons is het gaaf die aandacht weer te geven. Het is onze passie.” In vier dagen tijd vulde de agenda zich voor de komende zes weken. Wat Sietske vooral opvalt zijn de zorgmedewerkers die hulp vragen. Zij lopen huidproblemen op door het vele gebruik van mondkapjes. ,,Het is bijzonder vooral hen te helpen en ondersteunen met de juiste verzorging en passende producten.”

MAATREGELEN Voor alle salons gelden de volgende regels: bij binnenkomst moeten klanten hun handen ontsmetten, zelf hun jassen ophangen en vragen beantwoorden over gezondheidsklachten als koorts en verkoudheid en of er contact is geweest met iemand die corona heeft of heeft gehad. Contactmomenten met collega’s onderling worden zoveel mogelijk vermeden, behandelruimten en stoelen worden na ieder gebruik gedesinfecteerd en mondkapjes en handschoenen worden na gebruik vervangen. Deze werkwijze kost meer tijd, maar maken de ruimtes veilig voor medewerkers en klanten. ,,We zien dat personeel en klanten heel bewust met de situatie omgaan. Men is voorzichtig met elkaar en geeft elkaar de benodigde ruimte”, zegt Sietske. Voor haar zat de eerste spanning vooral in de nieuwe manier van werken en het wennen aan de nieuwe omgangsvormen. Bovenaan staat het plezier dat zij en haar collega’s weer mogen werken en daarmee elkaar en de klanten weer zien. ,,Dat was een wauw moment. Dat we weer mogen werken is feest.”

We zien dat personeel en klanten heel bewust met de situatie omgaan. 

ONTSPANNING Cindy Nelemans, eigenares van Fossa Bellezza schoonheidssalon zegt: ,,Ik ben blij dat ik na acht weken weer mijn passie mag uitoefenen. Zo lang thuiszitten vond ik niet leuk. We kunnen klanten hun moment voor zichzelf weer geven. Zij zijn er weer even tussenuit en komen los van de stress en kunnen ontspannen.” Cindy heeft niet stilgezeten in de tussentijd. Ze deelde video’s over onder andere de verzorging van wenkbrauwen of bezorgde bestellingen aan klanten. ,,Tijdens de gedwongen sluiting belden klanten op met de vraag hoe ze ons konden helpen en bestelden speciaal cadeaubonnen of producten. Hun medeleven was hartverwarmend”, zegt Cindy die door dat contact het gemis van haar werk minder zwaar vond. Het medeleven raakte haar.

HEROPENING Bij de verlossende woorden dat ze weer mocht openen, ging direct de telefoon. ,,Het leek een wedstrijd van wie het eerst belde. De belangstelling voor een schoonheidsbehandeling is enorm, maar met overwerken hebben we meer dan voldoende ruimte voor iedereen. Eigenlijk voelt het als een heropening.” Cindy vindt een masker niet fijn omdat het haar bewegingsvrijheid beperkt. ,,Ik vind het niet ontspannend overkomen naar de klant toe. Ik heb een spatbril tot mijn beschikking. Daar kan ik goed mee werken.” Voor Cindy was belangrijk te weten wat haar collega’s nodig hebben om veilig te werken en besprak dat met hen. De genomen maatregelen zijn in hun ogen goed. De klanten delen dat vertrouwen.

Ik voelde me direct op mijn gemak. Alles leek onzichtbaar aangepast.

INHAALSLAG Corina Moet is vaste klant van Cindy. Bij het horen dat Fossa weer open mocht klonk: ,,Yes, eindelijk mag ik weer.” Normaal is Corina niet haantje de voorste, maar nu belde ze zo snel als ze kon. ,,Ik kijk altijd uit naar deze ontspannende rustmomenten. Ze vormen een vast onderdeel in mijn leven. Ineens stond dat stil.” Corina vond het afwachten niet leuk. Ze zegt door de behandelingen alle spanning uit haar lijf kwijt te raken. ,,Cindy vertroetelt me steeds weer. Ik miste haar sfeer van rust en ontspanning.” Corina verwachtte door de maatregelen in een soort afstandelijke en steriele ziekenhuissfeer terecht zou komen, maar was juist verrast. ,,Ik voelde me direct op mijn gemak. Alles leek onzichtbaar aangepast. Cindy vroeg naar eventuele ziekteverschijnselen en maakte een gezellig praatje.” Een dag na haar eerste behandeling wilde Corina alweer terug. Ze moet vier weken wachten, wat eerder is dan de gebruikelijke zes weken. ,,Ik wil even inhalen wat ik aan ontspanning heb gemist. Ik gun het mezelf extra in deze gekke tijd.”

ANGST Renate Romeijn is bedrijfsleider bij Ami Kappers. ,,Na acht weken thuis, was ik blij dat ik weer mocht werken.” Renate en haar collega’s vonden het best spannend om weer te beginnen. Zij vonden een nieuw ritme dat goed bevalt. ,,We wilden allemaal aan het werk.” Niet alleen zij, ook klanten zeiden blij te zijn dat ze weer naar de kapper mochten. De salon is de komende weken volgeboekt en langer open. ,,Niet alle klanten durven het aan”, vertelt Renate. En vaste klant van 90 jaar oud die normaal iedere twee weken de salon bezoekt, durft nog niet te komen. ,,Tijdens de sluiting belde ze regelmatig voor een praatje en vroeg of het goed ging met ons. Ze loopt regelmatig met haar rollator voorbij en wacht tot we haar zien om dan uitgebreid te zwaaien”, zegt Renate met een lach in haar stem.

SAMENWERKING Door de maatregelen van het RIVM moet Renate het aantal klanten dat tegelijk in de salon aanwezig mag zijn, halveren van acht naar vier klanten. Tussen de wasbakken hangen kunststof schermen. Voor iedere klant is een tasje met handdoeken en kapmantel beschikbaar die direct na gebruik gewassen worden. ,,Klanten waarderen de maatregelen en houden rekening met ons en elkaar. Als zij willen dat we een mondkapje gebruiken of die zelf willen gebruiken kan dat.” Het naar elkaar omzien en luisteren is belangrijk. Het is een kwestie van samenwerken.

Na gebruik worden de stoelen en alles eromheen schoongemaakt. 

DANKBAARHEID Bij Kapsalon Luciënne zijn lijnen op de grond geplakt. Afwisselend gebruiken zij zes van de zeven stoelen die verdeeld zijn over een dames en een heren kant. ,,Na gebruik worden de stoelen en alles eromheen schoongemaakt en geveegd”, vertelt kapster en eigenaar Jennifer Nap. Aan klanten wordt gevraagd vijf minuten voor de afspraak aanwezig te zijn en buiten te wachten. Zij moeten alleen komen, tenzij iemand minderjarig is, dan mag een ouder mee. Eenmaal binnen volgt de gezondheidscheck, het desinfecteren van handen en wijst Jennifer de stoel waar klanten mogen plaatsnemen. ,,Ik ben per klant ongeveer vijf tot tien minuten langer bezig vanwege de maatregelen en het schoonmaken.” De kapsalon koos er bewust voor om die kosten niet door te berekenen aan de klant. De dankbaarheid en erkenning van de klanten is voor hen meer waard dan geld. ,,Wel werken wel op afspraak, dat deden we eerst niet. Dat is voor ons try-out.” 

VERTROUWEN Bij het bericht dat ze weer open mochten was Jennifer blij. ,,Ik vond het vooral fijn om weer te mogen werken, hoewel de maatregelen het onwennig maakten. Na vier dagen werken voelt het al normaal. Ik heb lekker gewerkt.” Niet alleen mistte zij de klanten, de klanten mistten haar ook. Afgelopen zaterdag telde ze 300 telefoontjes van klanten. Sommigen van hen zijn zo blij weer te kunnen komen dat zij taarten, bloemen en chocola meebrengen. ,,Dat voelt als waardering van ons werk”, zegt Jennifer die Demi’s haar knipt. Angela, de moeder van Demi is ruim achttien jaar klant en zegt: ,,Laten we eerlijk zijn, ieder van ons maakte zich deze afgelopen weken zorgen om ons kapsel. Dat haar vinden we toch wel belangrijk. Gelukkig kunnen we weer naar de kapper.” Ze voelt zich relaxt en veilig door de maatregelen. ,,We kennen elkaar, ik vertrouw hen”, zegt Angela.

door Irene van Valen

Cindy Nelemans in haar behandelkamer, blij dat ze haar passie weer mag uitvoeren.
Jennifer is blij haar klanten van jong tot oud weer te mogen knippen.
Bij Body en Vital geldt: jouw veiligheid is onze topprioriteit.
advertentie