Afbeelding
TS

Fietskieswijzer Houten: alle Houtense partijen vinden fietsen en lopen belangrijk

1 maart 2022 om 09:02 Verkeer en vervoer

HOUTEN GroenLinks, NatúúlijkHouten en ChristenUnie geven ruim baan aan fietsers en voetgangers. Dat blijkt uit de vergelijking van de verkiezingsprogramma’s door de Fietsersbond Houten. De Fietsersbond vroeg de Houtense politieke partijen voorstellen in hun programma’s op te nemen waardoor Houten nog meer een prettige, veilige, gezonde en comfortabele stad wordt voor jong tot oud. Met goede doorgaande fiets- en looproutes is Houten veiliger, gezonder en duurzamer en hoeft er minder auto gereden te worden. Goede doorgaande fietsroutes in de regio, zoals met Utrecht, Culemborg, Bunnik en Wijk bij Duurstede, maken het aantrekkelijker de fiets te nemen en de auto te laten staan. De meeste en de beste voorstellen voor comfortabel en veilig fietsen hebben GroenLinks, NatúúrlijkHouten en de ChristenUnie.

,,We zijn erg blij met de aandacht die alle partijen hebben voor de belangen van fietsers en de voetgangers”, aldus JanPeter Westein voorzitter van de Fietsersbond Houten. Die positieve inzet bleek ook al in het verkiezingsdebat ‘Fietsen in om Houten’ van afgelopen woensdagavond. De verschillen zitten er in dat sommige partijen hun ideeën verder hebben uitgewerkt en dat andere partijen het autogebruik niet willen ontmoedigen.’

De verschillen tussen de partijen worden duidelijk in de Fietskieswijzer die de Fietsersbond heeft samengesteld.

FIETSKIESWIJZER Behalve voor ‘Goede fiets- en wandelpaden’ en ‘Houten autoluw’ geeft de Fietsersbond sterren voor ‘Veilige fietsen in het buiten gebied’, ‘Doorfietsroutes’ en ‘Fietsen stimuleren’. Partijen krijgen extra sterren voor originele voorstellen. ITH wil dat ieder kind de mogelijkheid krijgt om voldoende fietservaring op te doen. De SGP pleit voor een betere registratie van ongelukken met fietsers en wil Houtense jongeren leren hoe ze zelf hun band kunnen plakken. De VVD wil ervoor zorgen dat verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aansluiten.

AUTOLUW Groenlinks, ChristenUnie en Natúúrlijk Houten scoren hoog met voorstellen om Houten meer autoluw en daarmee veiliger voor kinderen, voetgangers en fietsers te maken. Die partijen scoren elk ook drie sterren met hun voorstellen voor goede fiets- en wandelpaden. Daarbij gaat het om doorgaande looproutes van goede kwaliteit en fietspaden die voldoende breed zijn voor verschillende soorten fietsen met verschillende snelheden. Houten kan autoluwer worden door bestelauto’s en vrachtauto’s in de woonwijken te weren. Vaak kan er worden bezorgd met bakfietsen en pakketjes kunnen ook worden afgehaald op vaste punten.

BUITENGEBIED Een aantal partijen wil betere fietsverbindingen door doorfietsroutes naar de omliggende gemeentes. Vrijwel alle partijen zetten in op een goede fietsverbinding met Culemborg inclusief een fietsbrug over de Lek. Ook in het verkiezingsdebat werd onderkend dat de pont veel vertraging geeft. Leuk voor de recreatieve fietser maar hinderlijk als je naar school of werk fietst. De veiligheid kan wat betreft D66 verbeteren door verlichting en reflectiestroken op de paden in het buitengebied. De SGP pleit voor een vrij liggend fietspad langs de Beusichemseweg naar de Goyerbrug.

MEER FIETS De Fietsersbond vroeg ook om voorstellen om het fietsen meer te stimuleren. De partijen komen met uiteenlopende voorstellen variërend van je boodschappen doen per fiets bij aanbieders in de regio tot meer fietsen naar het werk en doorfietsprogramma’s voor ouderen. GroenLinks wil dat het kinderen naar school brengen met de auto ontmoedigd moet worden. Het CDA wil fietsen wandelen vanaf Castellum naar het buitengebied op de kaart zetten.

De Fietskieswijzer staat op de website van de Fietsersbond Houten: houten.fietsersbond.nl/

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie