Amelisweerd, A27
Amelisweerd, A27 Rob Huibers

Provincie zit niet te wachten op cadeau van het Rijk en keert zich tegen verbreding A27 Amelisweerd

13 november 2020 om 09:46 Verkeer en vervoer

HOUTEN De provincie Utrecht gaat zich voor het eerst uitspreken tegen een verbreding van de A27. De fracties van PvdA en GroenLinks dienen volgende week een motie in om dit signaal door te geven aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Volgens de partijen is een meerderheid in Provinciale Staten voor het voorstel.

,,De verbreding van de A27 is een cadeau van het Rijk aan ons om de doorstroming te verbeteren”, licht PvdA-Statenlid Julie d’Hondt toe. ,,Maar wij willen dat cadeau helemaal niet meer.”

AMELISWEERD Het verbreden van de A27 levert al jaren veel discussie op tussen de gemeente Utrecht, de provincie, het Rijk en meerdere natuurorganisaties en activisten. Het idee is om extra rijstroken toe te voegen ten koste van het aangrenzende natuurgebied Amelisweerd. Daardoor moet het verkeer beter doorstromen bij knooppunt Lunetten, waar voor de coronatijd vrijwel dagelijks files stonden.

De gemeente Utrecht heeft zich meerdere malen verzet tegen de verbreding. De provincie gaat dat nu voor het eerst doen. Volgens de partijen is de situatie door de corona- en de stikstofcrisis veranderd, waardoor extra rijstroken niet meer nodig zijn. Ook zit de VVD niet meer in het college. De liberalen hebben weerstand binnen de coalitie in het verleden altijd tegengehouden.

NOORDELIJKE RANDWEG Het geld dat het Rijk steekt in de verbreding van de snelweg kan volgens de partijen beter gestoken worden in de financiering van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Lang geleden zijn daar door de gemeente Utrecht, de provincie en het Rijk afspraken over gemaakt. Samen met een verbreding van de A27, de aanleg van de Uithoflijn en de NRU moest de doorstroming rond Utrecht een flinke impuls krijgen.

De tram ligt er inmiddels, maar over de NRU werd dit jaar meerdere keren duidelijk dat de geplande opknapbeurt voor de weg kampt met miljoenentekorten. De bedoeling was om van drie kruisingen tunnels te maken, maar dat plan is nu veel te duur geworden. Het Rijk wil dit potje voor de NRU niet aanvullen, waardoor het hele plan op losse schroeven staat.

INVESTEREN De PvdA ziet mede daarom het nut niet in van een verbreding bij de snelweg. ,,Het Rijk heeft nog geen enkele indicatie gegeven dat ze extra geld aan de NRU willen geven”, aldus d’Hondt die de afspraken uit het verleden in herinnering brengt. “Wij willen heel graag hebben dat ze het daar in investeren en wat minder in de A27.”

Ook stikstofuitstoot is een reden voor de provincie om aan te dringen op het schrappen van de verbreding. De ruimte die daarmee vrijkomt moet gebruikt worden voor woningbouw. Het tracébesluit dat onder andere de verbreding van de A27 mogelijk moet maken werd vorig jaar vernietigd door de Raad van State. Minister Van Nieuwenhuizen zou nog dit jaar met een nieuw besluit komen. 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie