Afbeelding
Rijkswaterstaat

Extinction Rebellion protesteert tegen verbreding A27: 'Door corona is klimaatcrisis haast vergeten'

31 juli 2020 om 12:02 Verkeer en vervoer

UTRECHT Actiegroep Extinction Rebellion stapt vanavond op de fiets om te protesteren tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. De verbreding gaat volgens de actievoerders ten koste van ecosystemen en ruim 800 bomen.

,,Om 18.00 uur vertrekken we op Janskerkhof. We hebben al een hoop versieringen gemaakt, zoals vlaggen, banners en lintjes. Het wordt heel kleurrijk en gezellig en we zorgen voor lekkere dingen", vertelde Bjeno Vlot vanochtend op Radio M Utrecht. De groep fietst daarna richting Utrecht Science Park.

KLIMAATPROBLEMATIEK Extinction Rebellion vindt dat er weer meer aandacht moet komen voor de klimaatproblematiek. ,,Er is fantastisch werk gedaan met de aanpak van de coronacrisis. (...) Maar je zou haast vergeten dat er ook nog een andere crisis is, de klimaatcrisis. Je zou denken: het klimaat kan overal tegen, maar dat is niet zo. Dus we moeten nu geen snelwegen gaan verbreden."

De actiegroep meent dat er andere oplossingen zijn om de doorstroom rond Utrecht te bevorderen. ,,Tijdens corona zie je dat mensen meer thuis werken. Je kunt ook zeggen: je kunt ook een uurtje langer thuiswerken en later vertrekken, je kunt dus werktijden spreiden, je kunt openbaar vervoer meer stimuleren door het goedkoper te maken en je kunt vliegen duurder maken. Dus die verbreding lijkt een oplossing, maar je moet andersom denken. We moeten zorgen voor minder auto's, dan is die verbreding automatisch ook niet meer nodig."

VERBREDING A27 De verbreding van de A12 en A27 ten zuiden en oosten van Utrecht staat al jarenlang ter discussie. Rond de stad staan regelmatig lange files bij knooppunt Rijnsweerd en ook op de A12 bij Lunetten loopt het vaak vast. Maar de plannen stuiten op hevig verzet van verschillende actiegroepen.

De verbreding leek in kannen en kruiken, totdat het ministerie vorig jaar werd teruggefloten: het Programma Aanpak Stikstof (PAS) werd ongeldig verklaard door de Raad van State. Sindsdien doet de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) in opdracht van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur onderzoek naar de verbreding van de snelweg.

De actie van Extinction Rebellion start vanavond om 18.00 uur op het Janskerkhof.

bron: RTV Utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie