Gerard Tertoolen
Gerard Tertoolen Fietsersbond

Fietscafé - Houten Fietsgemeente 2028, hoe word je dat?

6 februari 2024 om 08:02 Verkeer en vervoer

HOUTEN Gemeente en Fietsersbond Houten zijn ambitieus! Nadat Houten al in 2008 en 2018 werd gekozen tot Fietsstad, gaan gemeente en Fietsersbond voor drie maal is scheepsrecht in 2028. In 2008 was het nog min of meer vanzelfsprekend dat Houten Fietsstad werd; door de bijzondere opzet van Houten stond de gemeente drie-nul voor op andere gemeenten. In 2018 moest daar al een schep bovenop met de fietsvriendelijke opzet van Houten-Zuid en het Fietstransferium. In 2028 is de uitdaging nóg groter. Fietsen wordt immers steeds belangrijker, de concurrentie is groter, en het gaat dit keer om de hele gemeente inclusief ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. De vraag voor het Fietscafé donderdag 15 februari in de Engel: Fietsgemeente? Hoe dan?

‘Laten we eens brainstormen over het toekomstige fietsbeleid!’, stelde wethouder Wouter van de Berg op 13 april vorig jaar voor. De Fietsersbond ging hier graag op in en gezamenlijk boog men zich over plattegronden en noteerde op flapovers woeste voorstellen, geïllustreerd met heel veel post-its. Nadat het stof was neergedaald resteerden de pijlers voor het beleid Fietsgemeente 2028: 

- Veilig, comfortabel en gezond fietsen op de fietspaden

- Doorontwikkeling regionaal fietsnetwerk, de verbindingen met ’t Goy, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en de buurgemeenten, inclusief doorfietsroutes.

- De fietsgemeente is plezierig en veilig voor de niet-fietsers. Voetgangers en fietsers hinderen elkaar niet en geparkeerde fietsen zijn geen sta-in-de-weg.

Het beleid resulteert in een groter gebruik van de fiets, zoals meer fietsen voor woon-werk.

UITWERKING

De pijlers zijn duidelijk, maar wat daarvoor concreet moet gebeuren vraagt nog veel werk. Wat zijn veilige paden? Hoe moet het in de dorpen en hoe moeten de fietsroutes in het buitengebied eruit zien? Gemeente en Fietsersbond beschikken over veel kennis en ervaring. Toch is de praktijkervaring van de gebruikers, de bewoners en fietsers in de gemeente onontbeerlijk. Daarom organiseert Fietsersbond Houten een drietal fietscafés, waarvan de eerste op donderdagavond 15 februari in De Engel in Houten is. De twee andere zijn op 29 mei en 16 oktober. Voorzitter JanPeter Westein van de Fietsersbond Houten: ,,De fietscafés zijn een soort ontwerpstudio’s voor de Fietsgemeente 2028. Met de ervaringen en ideeën van de fietsers en bewoners verwachten we tot mooie en praktische keuzes te komen.”

De avonden starten met een inspirerende inleiding. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen verzorgt 15 februari de aftrap: ‘De fietser is de kwetsbaarste verkeersdeelnemer. Die kunnen natuurlijk ook individualistisch bezig zijn en niet goed opletten, maar bij een ongeluk tussen een auto en een fietser is die laatste het kwetsbaarst van de twee’.

PLANNEN

Alle ideeën moeten uiteindelijk worden omgezet in gemeentebeleid en -plannen. Wethouder Van de Berg: ,,Het is een illusie dat alles voor 2028 kan worden uitgevoerd. Dat hoeft ook niet, als we maar op weg zijn naar een toekomstbestendige fietsgemeente.” Veel plannen, vooral in het buitengebied kosten veel geld. Denk maar eens aan doorfietsroutes naar Wijk bij Duurstede en de brug over de Lek naar Culemborg. Geld dat moet komen van de provincie en het Rijk. Gelukkig heeft Houten het tij mee: fietsen wordt steeds meer als een alternatief gezien voor overvolle wegen en steden. En fietsen is belangrijk voor gezondheid, milieu en klimaat. En vooral, fietsen is heel plezierig!

Fietscafé: Vrolijk en veilig fietsen op volle paden! Donderdagavond 15 februari 19.30 uur in De Engel, Burg. Wallerweg 2 Houten

Het is prettig als je je te voren aanmeldt: houten@fietsersbond.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie