Afbeelding
Provincie Utrecht, campagne ‘AAN in Utrecht

Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 30 september op Het Rond

25 september 2023 om 08:59 Activiteiten

HOUTEN De Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 30 september van 11.00 tot 16.00 uur op Het Rond. Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis. Je betaalt alleen materiaalkosten.  

,,Over een maand is de zomertijd weer voorbij: het wordt later licht en vroeger donker. Zet je licht van je fiets AAN in het donker! Als je licht niet aan is, kan je dat een boete van € 60,- opleveren. Stel je voor wat je kan kopen voor € 60,-. Een nieuwe trui? Een festivalticket? Een smartwatch? Een week boodschappen. Hoeveel hamburgers?”, stelt de Fietsersbond Houten. 

Als je licht kapot is, kun je het gratis laten repareren op zaterdag 30 september op Het Rond. Dit is een actie van de Fietsersbond Houten. ,,Zaterdag 30 september repareren onze vrijwilligers op Het Rond je fietsverlichting. Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis; alleen materiaalkosten moet je betalen. Geen of slechte fietsverlichting is een van de oorzaken waardoor fietsers betrokken raken bij verkeersongevallen. Maar met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20% af.” Let op: er wordt alleen verlichting gerepareerd! 

REGELS VOOR FIETSVERLICHTING

Je fietsverlichting moet aan zijn als het donker is. Volgens de wet is dat tussen zonsondergang en zonsopgang. 

Vóór op je fiets moet je wit of geel licht hebben en achter rood. Losse lampjes mogen wel, maar zorg dat ze goed zichtbaar zijn en recht vooruit en achteruit schijnen. Dus niet vastmaken op je armen of op je hoofd.Je moet ook reflectoren op je fiets hebben. Een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van je fiets, gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Lampjes mogen niet knipperen. 

BOETES

Als je zonder fietsverlichting of reflectoren in het donker rijdt, riskeer je een stevige boete! Bij geen licht voor of achter is de boete € 60,-. Dat betaal je ook als je licht knippert, als je licht niet goed zichtbaar is, verkeerd is vastgemaakt of van de verkeerde kleur is. Heb je geen trapper- of wielreflectoren of slechte rode reflectoren dan kan je een boete van € 40,- krijgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie