Afbeelding
Provincie Utrecht, campagne ‘AAN in Utrecht

Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 30 september op Het RondLaat je zien! Dat scheelt je 60 euro!

23 september 2023 om 10:23 Overig Deel je nieuws

Over een maand is de zomertijd weer voorbij: het wordt later licht en vroeger donker. Zet je licht van je fiets AAN in het donker! Als je licht niet aan is, kan je dat een boete van € 60,- opleveren. Stel je voor wat je kan kopen voor € 60,-. Een nieuwe trui? Een festivalticket? Een smartwatch? Een week boodschappen. Hoeveel hamburgers?

Zorg dat je genoeg ziet en gezien wordt! Je kan anders zomaar in de berm terecht komen of aangereden worden. Is je licht kapot? Laat het dan gratis repareren op zaterdag 30 september op Het Rond door de Fietsersbond Houten.

Het kan lastig zijn die fietsverlichting. Een zomer lang niet gebruikt en nu doet ie het niet. De Fietsersbond Houten helpt je dan graag. Zaterdag 30 september repareren onze vrijwilligers op Het Rond je fietsverlichting. Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis; alleen materiaalkosten moet je betalen. Geen of slechte fietsverlichting is een van de oorzaken waardoor fietsers betrokken raken bij verkeersongevallen. Maar met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20% af. 

Wintertijd

Nog even en de zomertijd is voorbij. In de nacht van zaterdag 28 naar zondag 29 oktober gaat de klok één uur terug. Op maandag 30 oktober gaat de zon in Houten daarom pas om 5 over half acht op (07.31 uur) en al om 11 over vijf (17.16 uur) weer onder. En een maand later pas om 8.22 uur op en om 16.34 uur onder. Grote kans dus dat in je het donker naar school of werk gaat, in het donker weer thuis komt of in het donker gaat sporten. Laat je zien in het verkeer en zorg dat je zelf goed kunt zien!

Regels

Je fietsverlichting moet aan zijn als het donker is. Volgens de wet is dat tussen zonsondergang en zonsopgang. 

Vóór moet je wit of geel licht hebben en achter rood. Losse lampjes mogen wel, maar zorg dat ze goed zichtbaar zijn en recht vooruit en achteruit schijnen. Dus niet vastmaken op je armen of op je hoofd.Je moet ook reflectoren op je fiets hebben. Een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van je fiets, gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Lampjes mogen niet knipperen. 

Boetes

Als je zonder fietsverlichting of reflectoren in het donker rijdt, riskeer je een stevige boete! 

Bij geen licht voor of achter is de boete € 60,-. Dat betaal je ook als je licht knippert, als je licht niet goed zichtbaar is, verkeerd is vastgemaakt of van de verkeerde kleur is. Heb je geen trapper- of wielreflectoren of slechte rode reflectoren dan kan je een boete van € 40,- krijgen. 

Doe je licht aan en laat je zien! Met goede fietsverlichting kom je veilig en zonder boete thuis. De Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 30 september van 11.00 tot 16.00 uur op Het Rond. Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis. Je betaalt alleen materiaalkosten.  

(N.B. Wij repareren alleen verlichting).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie