Anton in ’t Veld
Anton in ’t Veld Eigen foto

Start Alpha 100 in Houten - ‘Alpha zet je aan het denken en verbindt’

18 september 2023 om 11:45 Religie

HOUTEN Zondagavond 24 september start Alpha100, een Alpha cursus met hopelijk 100 deelnemers. De organisatie ligt bij twee onlangs samengevoegde kerken: Het Kruispunt en De Lichtboog. Het aantal aanmeldingen loopt inmiddels aardig op, terwijl de tijd begint te dringen om je op te geven. Bart Hoogenboom (werkzaam bij BCC) en Anton in ’t Veld (voormalig Directeur H. Familieschool) zijn enthousiast over het volgen van een Alpha cursus en vertellen graag over hun ervaringen. 

Bart Hoogenboom heeft indertijd meegedaan met een Alpha cursus omdat hij nieuwsgierig was. Zijn vriendin was christen geworden. Hij wilde wel eens weten wat dat inhield. Een Alpha cursus behandelt in 10 zondagavonden op een laagdrempelige en ontspannen manier allerlei aspecten van het christelijk geloof. ,,Ik had er zelf helemaal niks mee. Wel was ik een aantal keer meegegaan naar een dienst in De Lichtboog. Dat vond ik wel leuk. Het is daar informeel. Daar voel ik me goed bij. Je wordt geaccepteerd zoals je bent.”

De cursusavonden hebben een vast patroon. ,,Je begint met een maaltijd, dan komt er een filmpje dat over een onderwerp gaat. Bijvoorbeeld over de Heilige Geest, de Bijbel, of over bidden en vergeven. Daarna praat je erover met elkaar in kleine groepen.” Hij vond het direct erg leuk. “Je hebt gelijk een klik met de groep. Het gesprek gaat ècht ergens over. Geloof raakt eigenlijk alles in je leven.”

Elke deelnemer aan een Alpha cursus neemt er wat uit mee.

,,Mij heeft het meedoen vooral rust gebracht. Ik heb sowieso meer geleerd over het christelijk geloof. Geloven is niet een set regels. Ik had er, net als veel mensen, zo’n beeld van. Maar dat is niet zo. Dan komt er ineens veel meer vrijheid bij.” Voor Bart was het fijn om te ontdekken dat vergeven niet betekent dat je zegt dat het wel ok is, maar dat je het bewust loslaat en vergeeft. ,,Zo geeft het rust.”

Bart zegt niet van zichzelf dat hij nu christen is. Wel is hij aan het denken gezet. Hij is nog steeds met mensen van Alpha in gesprek. ,,Alpha is volledig vrijblijvend. Het kost niets. Je zit bij mensen die ook vragen hebben, net als jij. Je leert veel over het christelijk geloof. Welke uitkomst de cursus ook heeft, het is ok.”

VERBINDING

Anton in ’t Veld heeft een poos geleden meegedaan omdat hij zoekende is naar een nieuwe vorm van verbinding binnen een kerkgemeenschap. Hij heeft zelf een rooms-katholieke achtergrond.

Het kerkbezoek loopt daar erg terug. Anton vraagt zich af of dat te keren is. ,,Ik denk dat je eigenlijk weer een soort nieuwe gemeenschap zou moeten hebben. Waar je op een andere eigentijdse manier vorm aan geeft. Met een aantal mannen vanuit de parochie zijn we daarover al een paar jaar met elkaar in gesprek. Aanvankelijk om te onderzoeken of er een soort kentering mogelijk is.” Vanuit deze gesprekken kwam Anton ook bij Alpha terecht.

Hij noemt zichzelf wel gelovig, maar het instituut ‘kerk’ is meer op de achtergrond gekomen. ,,Ik kende Alpha niet, totdat ik door Richard Roest – voorganger van De Lichtboog - gevraagd was om een keer mee te doen.”

Mijn manier van denken over geloven mag er ook zijn, net als bij anderen.

Anton vond het boeiend om in een heel divers gezelschap, met respect voor elkaars mening, met elkaar te spreken. ,,Door Alpha kwam het geloof weer meer bij mij op de agenda te staan. Je moet het wel een beetje onderhouden. In gesprek met anderen ervaar ik een verrijking. Mijn manier van denken over geloven mag er ook zijn, net als bij anderen.”

Naar aanleiding van de gesprekken, merkt Anton dat hij wat milder is geworden naar zichzelf. Ook is hij geïnteresseerd in de aanpak en de manier van organiseren. Want misschien zitten daar elementen in waar de Rooms-Katholieke Kerk van kan leren. ,,Het bestaan van kerngroepen is daarbij wel iets bijzonders. Mensen zijn zo veel meer betrokken op elkaar. Ieder mens wil natuurlijk gehoord en gezien worden. Dat is naar mijn mening in de Rooms-Katholieke Kerk niet zo nadrukkelijk aanwezig.”

Het past bij de huidige ontwikkeling in de Roomse-Katholieke Kerk. ,,Hoe kun je als gelovigen weer verbinding maken?” Alpha is daarin bijzonder, volgens Anton. Iedereen mag aansluiten, wat je achtergrond ook is. Opnieuw verbinding zoeken; daar is behoefte aan in deze tijd van polarisatie. ,,Ik raad dus mensen aan om minimaal één keer een Alpha cursus te gaan doen” Mensen blijven zoeken naar verbinding en interesse in elkaars opvattingen, zegt Anton. ,,Bij Alpha kun je hierover met anderen praten op een prettige open manier.”

Dit artikel wordt aangeboden door Alpha Houten.

 Bart Hoogenboom
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie