Ahmed in de gebedsruimte voor mannen
Ahmed in de gebedsruimte voor mannen Irene van Valen

Een tijdelijk of stenen gebouw maakt geen verschil, in de moskee in Houten bidden, leren en ontmoeten mensen elkaar

5 juni 2023 om 16:41 Religie

HOUTEN Al jaren zijn er plannen voor een moskee op de Handboog. Er staat nu een tijdelijk gebouw. Hoe is het met de plannen, hoe staat het ervoor? Rekening houdend met een overbruggingsperiode van nog een paar jaar, fungeert de tijdelijke moskee aan de Handboog als volwaardige moskee. Hiermee legt de moslimgemeenschap in Houten een fundament voor de toekomst. Ahmed Haji, bestuurslid van Stichting Islamitisch Cultureel Centrum, vertelt over de plek van de huidige moskee in de moslim gemeenschap.

Irene van Valen

De tijdelijke moskee is zo geplaatst dat het tijdens de nieuwbouw beschikbaar blijft voor activiteiten. Voor de bekostiging van de casco bouw is de stichting afhankelijk van donaties. ,,Daarvoor organiseren we benefietactiviteiten en tijdens de Ramadan is de vrijgevigheid groot”, zegt Ahmed. Van de beoogde €950.000,- is inmiddels €800.000,- gedoneerd. ,,Al is er sprake van inflatie, ik geloof dat wanneer Allah het wil, de bouw start. Hij heeft de controle en kent onze bedoelingen. Ondertussen leggen wij de basis voor de toekomst. We hopen dit jaar de bouwaanvraag in te dienen en over twee jaar de bouw te starten.”

ACTIVITEITEN

In de moskee bevinden zich twee gebedsruimten. Een grote voor de mannen en een kleinere voor de vrouwen. Waar mannen verplicht zijn aan het vrijdagmiddaggebed deel te nemen, zijn vrouwen daar vrij in. ,,Dit verschil heeft niets te maken met de vrouw die thuis moet blijven voor de kinderen. Het mag haar zelfs niet verboden worden om naar de moskee te gaan”, legt Ahmed uit. ,,Voor de vijf verplichte dagelijkse gebeden wordt aanbevolen naar de moskee te komen, om het geloof te delen en voor de gemeenschapszin. Kinderen zijn welkom in de moskee. Vanaf de puberteit sluiten jongens zich aan bij de mannen.”

GEBEDEN

De vijf verplichte dagelijkse gebeden bieden houvast in het contact met Allah. Ahmed: ,,Net zoals je contact houdt met iemand waar je van houdt. Dat doen wij door de gebeden en tijdens de ramadan. Het vasten verhoogt onze spiritualiteit. Daarin is de ramadan een school waarin we Allah beter leren kennen en ter bemoediging om het hele jaar op Allah gericht te blijven. Tijdens de ramadan is het drukker in de moskee. Want men wil meer samen bidden en leren uit de Koran. ,,Net zo stimuleert het vrijdagmiddaggebed ons geloof en het herinnert ons aan wie we zijn. Er werken twee imams in de moskee: een voor het vrijdagmiddaggebed en een andere voor het onderwijs en de ochtend- en avondgebeden. De moskee is altijd open tijdens de gebedstijden. Die worden geleid door een imam of een aanwezige.

ONTMOETINGEN

Het gebouw heeft twee ontmoetingsruimten en twee onderwijslokalen. In de ontmoetingsruimten ontmoeten mannen en vrouwen elkaar apart om te praten en koffie te drinken. De onderwijslokalen gebruikt men voor Arabisch- en Koranonderwijs. Zeventien groepen, waaronder 187 kinderen van zes tot twaalf jaar oud en een aantal volwassenen leren Arabisch en de Koran reciteren. Dat is het opzeggen of voordragen van de Koran volgens regels uit de islam. ,,Sinds de engel Djibril (Gabriel) ongeveer 1400 jaar geleden de boodschap van de Koran mondeling openbaarde aan Mohammed geven wij dit door op deze manier. Zo blijft de boodschap ongewijzigd bewaard van generatie op generatie en vergeten we Allah niet. Rituelen, zoals onze manier van knielen, bieden daarbij extra betekenis.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie