Van links naar rechts: Roxanne en Erianne Smit en Rina Hoogland.
Van links naar rechts: Roxanne en Erianne Smit en Rina Hoogland. Hanneke van Leur

Doorgeven wat waardevol is - Actie Kerkbalans in Schalkwijk

18 januari 2022 om 11:39 Religie

SCHALKWIJK De landelijke Actie Kerkbalans – 15 tot 29 januari - startte afgelopen weekend. Het thema van deze keer is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Aart de Wit en Martin Meirink hingen daarom de bijbehorende banner met dit thema aan de H.Michaëlkerk in Schalkwijk. Want ook hier vindt men het belangrijk om de kerk, en de betekenis ervan voor het dorp, door te geven.

Je ziet het mooi aan deze familie. Zij geven de kerk letterlijk door: Rina Hoogland geeft de kerk door aan haar dochter Erianne Smit. Zij geeft hem op haar beurt weer door aan haar dochter Roxanne: ‘Ik ben best wel een fan van de kerk!’ De kerk stond vroeger meer midden in het leven van iedereen. Trouwen, dopen, begraven, noem maar op. Het was ondenkbaar zonder de kerk. Tijden veranderen. Mensen vinden het minder logisch dat de kerk een grote plek inneemt. Tegenwoordig lijkt het erop dat de kerk nog wat meer verdwijnt. Of toch niet? In deze bizarre corona-tijden, zoeken we naar houvast, rust, een plek om op te laden. ‘De kerk geeft mij rust’, zegt Rina. Dan is het fijn dat de kerk er – gelukkig - nog steeds is. (Roxanne mocht trouwens dit leuk kerkje houden.)

De Actie Kerkbalans is een landelijke campagne van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Evangelische Broedergemeente en de Oudkatholieke Kerk. Met meer dan 2000 deelnemende kerken is het de grootste fondsenwervende actie in Nederland. Parochies en geloofsgemeenschappen krijgen geen subsidie en hebben daarom een financiële bijdrage nodig van hun leden om te kunnen bestaan. Zo wordt de kerk elke keer weer doorgegeven aan de komende generaties.

Bovenop te toren, links Martin Meirink en rechts Aart de Wit
advertentie
advertentie