Het kunstwerk
Het kunstwerk Stichting Lunet aan de Snel

Kunstinstallatie studenten TU Delft is deze zomer te bewonderen in Schalkwijk

29 juni 2021 om 16:00 Kunst

SCHALKWIJK Als onderdeel van de master Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft heeft een groep van 15 studenten onder begeleiding van twee docenten de uitzonderlijke kans gekregen om een tijdelijk landschapskunstwerk te maken voor ‘Ode aan de Hollandse Waterlinies’. Dit kunstwerk wordt deze week door de studenten geplaatst op het klompenpad dat vanaf de Sint-Michielkerk loopt richting de Molenbuurt. Vervolgens blijft het kunstwerk 2 maanden staan. Kom vooral kijken.

Wie moet je meer vrezen: vijandelijke strijdkrachten of je landgenoten? Gehuisvest maar niet beschut, gereduceerd tot een levend obstakel tussen water en vuur. Wat vroeger realiteit was voor de bewoners van deze plek, is vandaag de dag een wereldwijde werkelijkheid.

Leven binnen de schootsvelden van een fort betekende een voortdurende dreiging huis en haard te moeten verlaten. Kom en ervaar eveneens hoe geborgenheid stap voor stap aan je ontglipt. Stel jezelf bloot aan het open inundatielandschap en ontdek de verborgen verhalen. Maak de geschiedenis compleet door je persoonlijke verhalen of die van kennissen te delen, aangezien niet alle verhalen van bewoners in oorlogstijd verteld kunnen worden.

PROCES Eind april is de groep studenten gestart met het doorgronden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en haar kwaliteiten, onder andere door diverse wandel- en schetsexcursies, ontwerpsessies, literatuuronderzoek etc. Op basis hiervan zijn 3 visies opgesteld voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie als geheel.

Vervolgens is de groep ingezoomd op locatie Schalkwijk binnen de Hollandse Waterlinie. De unieke locatie in het inundatiegebied en binnen het schootsveld van fort WKU maken het een bijzonder project. Geïnspireerd door persoonlijke levensverhalen van familieleden en omwonenden, zijn we gekomen tot het ontwerp ‘a house in-between’.

ACHTERGROND Het idee van de installatie is om het gevoel van kwetsbaarheid en blootgesteldheid over te brengen aan de bezoeker, een gevoel dat bewoners in het verleden op deze plek – maar ook hedendaags en wereldwijd – in oorlogstijd gekend hebben. De installatie representeert de huizen die verwoest moesten worden als het weidelandschap geïnundeerd werd, en de boeren die zich daar thuis voelden maar waar tegelijkertijd de onafgebroken dreiging van oorlog hing. Een situatie waarin de bewoner een obstakel was voor zowel vijand als geallieerde.

In de installatie wordt een verhaal van een plaatselijke familie die binnen het inundatiegebied leeft getoond en maken we de link naar verhalen wereldwijd. We nodigen ook bezoekers uit hun verhalen (of van vrienden/familie) te delen via het online gedeelte van onze installatie. De locatie is op het Klompenpad tussen het waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven en Schalkwijk. Het landschapskunstwerk zal in de maanden juli en augustus te zien zal zijn op locatie.

De route naar het kunstwerk
advertentie
advertentie