Informateur Fred Teeven tijdens de eerste terugkoppeling over de coalitiebesprekingen. Links op de foto Dominique Smeets, ambtelijk ondersteuner.
Informateur Fred Teeven tijdens de eerste terugkoppeling over de coalitiebesprekingen. Links op de foto Dominique Smeets, ambtelijk ondersteuner. Annette Stolk - de Vries

Informateur Fred Teeven aan de slag in Houten

14 april 2022 om 12:16 Politiek

HOUTENOm een goed beeld te krijgen voor welke gemeente hij als informateur aan de slag gaat, maakte Fred Teeven een rondje door Houten en de kleine kernen ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. ,,Het is een prachtige gemeente waar u trots op kunt zijn. Ik snap de motivatie om inhoud aan de toekomst van uw gemeente te geven”, aldus Teeven tijdens de eerste terugkoppeling woensdagavond in de raadszaal.

Annette Stolk – de Vries

Een paar dagen heeft hij moeten nadenken over het verzoek van Willem Zandbergen van Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) om informateur te worden. Teeven: ,,Door een geplande vakantie, corona en twee bezoeken aan de Oekraïne kon ik niet meteen aan de slag, maar ik heb toch ‘ja’ gezegd. Ik vind het een mooie uitdaging. Willem Zandbergen en ik kennen elkaar uit de tijd dat ik staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (VVD) was. Hij was destijds mijn souffleur tijdens debatten in de Eerste en Tweede Kamer. In die tijd hebben we veel met elkaar over politiek gesproken. Als het gaat om de kijk op de samenleving zitten we op hetzelfde spoor. Het zou mij ook niets verbazen als Zandbergen landelijk op de VVD stemt.”

CONSTRCTIEF De afgelopen dagen heeft Teeven met alle politieke partijen gesprekken gevoerd. Teeven: ,,Deze gesprekken verliepen plezierig en constructief. Het is mij duidelijk geworden dat er de afgelopen jaren echt oppositie is gevoerd, voor de verkiezingen soms snoeihard. Het is nu de kunst om partijen waaruit een coalitie gevormd kan worden bij elkaar te brengen. Aan ITH de uitdaging om te laten zien hoe het moet.”

OPDRACHT Als informateur heeft Teeven de opdracht meegekregen een stabiele coalitie en bestuur te vormen dat haar basis vindt in de verkiezingsuitslag. Over een aantal onderwerpen geeft Teeven aan tijdens de gesprekken de diepte in te zullen gaan. Naast woningbouw zijn dit de gemeentelijke financiën, de duurzaamheidsopgave, windpark Goyerbrug en burgerparticipatie.

COALITIE De paasdagen zal Teeven gebruiken om zich verder in te lezen. De dinsdag en woensdag erop wil hij eerst met de twee grootste partijen in gesprek. Dit zijn ITH met acht zetels en D66 met vier zetels. Teeven: ,,De insteek van deze gesprekken zal zijn om te bekijken of de programmatische verschillen tussen deze twee partijen kunnen worden beslecht in mijn zoektocht naar een zo breed mogelijk gedragen coalitie.” Daarna volgen er nog gesprekken met de vier andere partijen die vooralsnog in beeld zijn voor een te vormen coalitie; Natúúrlijk Houten, VVD, CDA en SGP. Na de meivakantie volgt er een derde ronde van gesprekken. Dan zal wellicht duidelijk worden welke coalitie zich gaat aftekenen.

advertentie
advertentie