Afbeelding
BDU

Gemeente Houten blijft bekendmakingen publiceren in Houtens Nieuws

5 november 2021 om 16:32 Politiek

HOUTEN De gemeente besloot vorig jaar bij de Begroting voor 2021 de officiële bekendmakingen niet langer in ‘t Groentje / Houtens Nieuws te publiceren. De gemeenteraad heeft gisteravond deze bezuiniging unaniem teruggedraaid.

door Kuun Jenniskens

De officiële bekendmakingen gaan over bouw-en evenementen vergunningen. Sinds 1 juli 2021 publiceert de gemeente deze gegevens digitaal via Overheid.nl. Op 6 oktober kondigde gemeente in Houtens Nieuws aan dat zij per 1 november 2021 gaat stoppen met publicatie in het Houtens Nieuws.

De gemeenteraad is inmiddels op haar schreden terug gekomen. In het amendement - ingediend door het CDA en ondersteunt door alle raadsfracties - staat omschreven dat dit veel meer inspanning en kosten met zich meebrengt dan eerder gedacht. De bezuiniging van 16.500 euro wordt daardoor niet gehaald.

Dit is volgens de indieners van het amendement een ongewenste ontwikkeling. Het CDA: ,,Ook al hebben we in 2020 deze bezuiniging zelf goedgekeurd, toch was dit niet het juiste moment - dat horen we terug van bewoners die niet digitaal vaardig zijn.” GroenLinks: ,,De overheid moet informeren en als dat geld kost dan is dat maar zo.” SGP noemde Houtens Nieuws bij uitstek geschikt om goede informatie aan bewoners te geven.

De gemeenteraad vindt dat het alleen digitaal aanbieden van de officiële bekendmakingen niet past bij een essentiële uitgangspunt van de gemeente Houten, namelijk dat iedereen mee kan doen, en dat de inwoner centraal staat. Niet iedereen is even digitaal vaardig. De raad wil dat informatie goed toegankelijk is. Daarom blijft ‘t Groentje / Houtens Nieuws een goed platform om deze bekendmakingen te publiceren.

Wethouder Kees van Dalen zei dat dit iets was om door de gemeenteraad te laten bepalen, en leek weinig problemen te hebben met het terugdraaien van deze bezuiniging.

advertentie
advertentie