Afbeelding
ouder-amstel.nl

Met kleine wensen vanuit de gemeenteraad is de Houtense begroting unaniem aangenomen

6 november 2021 om 11:11 Politiek

HOUTEN De gemeenteraad heeft de Begroting voor 2022 vastgesteld - deze staat voor komend jaar 2 ton in de plus. De jaren erop gaat het weer bergafwaarts met de gemeentelijke financiën. Meer geld vanuit de rijksoverheid zal soelaas moeten bieden. Dit is geen reden voor paniek, aldus financieel wethouder Kees van Dalen. Deze begroting werd unaniem aangenomen.

door Kuun Jenniskens

Vanuit de gemeenteraad zijn er een aantal wijzigingen op de begroting voorgesteld, hieronder vier moties en amendementen die tijdens de raadsvergadering van 4 november zijn aangenomen.

ZON OP DAK De gemeenteraad wil meer ambitie op dit punt. Houten heeft bij de regionale energie strategie (RES) een stevige ambitie neergezet voor het opwekken van zonne energie op daken. Vrijwilligersorganisaties zoals de Houtense energiecoöperatie Opgewerkt Houten en Impact Houten (Houtense platform en projectbureau voor duurzaam ondernemen) krijgen 20.000 euro om zaken in 2022 te versnellen.” Dit idee, geopperd door SGP en D66, kreeg brede steun van de gemeenteraad. Ook wethouder Hilde de Groot noemde het een goed idee: ,,Er zijn meerdere hobbels bij het leggen van zonnepanelen op grote daken - inderdaad zoals asbest en de dakconstructie - en dit helpt zeker mee. Een extra duwtje is altijd goed.”

SCHAAKTAFELS In Houten komen drie schaaktafels in de openbare ruimte. Dit verzoek van SGP, CDA en Groep Aanen werd door meerdere fracties omarmd. Het plaatsen van schaaktafels wordt gesteund door Schaakclub Houten, Sportpunt Houten en Van Houten&Co. Samen met enkele inwoners vormen zij de initiatiefgroep Schaaktafels voor Houten. Wethouder Kees van Dalen had met de initiatiefnemers gesproken: ,,Hier zit een mooie praktijk achter, het is een sociaal gebeuren. Het vereist wel een groep die zich hiervoor gaat inzetten.” De wethouder wil de groep ondersteunen, maar hier niet de leiding nemen, ze moeten zelf met een locatievoorstel komen. Met deze motie is 10.000 euro gemoeid.

BOMEN Omdat bomen eigenschappen hebben waarmee klimaatverandering kan worden tegengegaan - bomen nemen CO2 op wil de gemeenteraad dat Houten meedoet met de bomenactie van de organisatie Natuur en Milieu Utrecht (NMU) die 600.000 bomen wil gaan planten. Een plan voor 1500 bomen in Houten zal 15.000 euro gaan kosten. Dit geld is met instemming van de hele gemeenteraad vrijgemaakt. Wethouder Hilde de Groot: ,,De provincie is dit aan het opstarten en dit is zeker een mooi project voor bewustwording onder onze inwoners over de relatie tussen bomen en CO2.” 

JA/JA STICKER RECLAME Dit idee van GroenLinks heeft als achtergrond om afval te verminderen. De raad heeft ingestemd met een onderzoek naar deze ja/ja sticker. Plak je de ja/ja sticker op je brievenbus, dan ontvang je ook reclamefolders. Zonder sticker mogen er wel huis-aan-huisbladen in in de bus worden gedaan, maar geen folders. In Houten wordt ongeveer 125 kilo papier verzameld per huishouden). Milieu Centraal schat dat zo’n 33 kilo hiervan bestaat uit folders. Wethouder Hilde de Groot omarmde deze motie. 

advertentie
advertentie