Charlotte Visser is de Houtense raadsgriffier
Charlotte Visser is de Houtense raadsgriffier Griffie Houten

Na 1,5 jaar corona; hoe bevalt het digitaal vergaderen van de Houtense gemeenteraad?

9 augustus 2021 om 08:01 Politiek

HOUTEN Door corona zijn een aantal zaken versneld digitaal gegaan. De raadszaal ging al snel dicht. De gemeenteraad zou graag vanaf september weer fysiek gaan vergaderen, mits de maatregelen dat mogelijk maken. Zeker is dat de publieke tribune en de persbankjes van de raadszaal voorlopig gesloten blijven. Digitale raadsvergaderingen met actuele onderwerpen trokken twee zoveel kijkers. 

door Kuun Jenniskens

De Houtense raadsgriffier Charlotte Visser legt uit dat de raadsvergaderingen ruim voordat de coronapandemie om zich heen greep, al live werden uitgezonden. ,,In de raadszaal staan camera’s en de opname gebruiken we als videoverslag, in plaats van schriftelijke notulen.” Het besluit om de raadsvergaderingen uit te gaan zenden werd indertijd genomen om het publiek te vergroten: ,,Het was een bepaalde vaste groep die naar raadsvergaderingen kwam en die groep wilden we vergroten.”

NAAST RAAD OOK RTG ONLINE Nieuw is dat sinds de coronapandemie ook de Ronde Tafelgesprekken (RTG) - de commissievergaderingen - digitaal te volgen zijn. Dat gebeurt via Teams. Charlotte Visser: ,,Er zit wel een nadeel aan de kleine vakjes van Teams. Je ziet toch minder mimiek en handgebaren.” Ook de raadsvergaderingen verliepen vanwege corona via Teams.

Na de zomer wordt de techniek in de raadszaal vernieuwd: ,,We hopen dan standaard weer de raadsvergaderingen op 1.5 meter afstand in de raadszaal te gaan houden. De camera’s zwenken net als eerst naar diegene die de microfoon aanzet. We krijgen ook een splitscreen, zodat zichtbaar wordt wie bij de interruptiemicrofoon is gaan staan. Zo krijgt het thuispubliek een betere weergave van de dynamiek.” Ander novum is dat de raadsleden hun stem gaan uitbrengen via een digitaal stemkastje. Kijkers thuis zien de uitslag met staafdiagrammen in beeld verschijnen.

Vanaf september kunnen ook de Ronde Tafelgesprekken die in de raadszaal plaatsvinden op deze manier worden uitgezonden. ,,Mocht er in twee zalen een RTG zijn, dan zenden we die vergadering uit via Teams omdat de andere zaal geen camera’s heeft.”

POSITIEF OVER DIGITAAL INSPREKEN De conclusie van Charlotte Visser is dat corona ook blijvende vernieuwing heeft gebracht: ,,Het blijkt dat veel vergaderingen zich prima voor een digitale setting lenen. Maar niet alles.”

Ze noemt de enorme discussies die in de Houtense samenleving rondom de Ruimtelijke Koers op gang kwamen. ,,Over dit onderwerp zijn ontzettend veel mensen komen inspreken. Een groot deel van hen kwam voor de eerste keer inspreken en voelde zich vrij en veilig vanuit het eigen huis. De impact van een raadszaal met 29 raadsleden en 4 wethouders en een burgemeester is voor iemand die niet goed de weg weet, groter. Wij hebben goede ervaringen met digitaal inspreken.”

Met mensen die minder digitaal vaardig waren, heeft de griffie één op één oefensessies gehouden; camera en microfoon aan- en uitzetten bijvoorbeeld, net zo lang totdat het goed ging. ,,Voor mensen voor wie deze drempel echt te groot was, zetten we een laptop neer in de kantine, zij werden door de griffie ontvangen en verder geholpen. Maar ook voor de jongere generatie bleek het handig te zijn dat het inspreken digitaal kon, omdat zij vanwege werk en gezin niet altijd op tijd op het gemeentehuis konden zijn.” Het griffieteam won voor hun hulp en geduld de SamenspelTalent prijs: ,,Wij werden hiervoor genomineerd door iemand die, ook al was hij het niet eens met de inhoud, zeer tevreden was over de hulp van de griffie.”

40 UUR MET INWONERS GESPROKEN Op de Ruimtelijke Koers waren 400 zienswijzen ingebracht, zo legt Visser uit. ,,Toch werd het voorstel door het college, vonden velen, niet voldoende aangepast. Dat had 180 aanmeldingen van insprekers als gevolg - en er lagen bijna 100 moties en amendementen vanuit de raad. Uiteindelijk hebben we 7 avonden met RTG’s gehouden. Elke inspreker kreeg 3 minuten en daarna volgden veel vragen van de raad waar de insprekers allemaal antwoord op konden geven. Zo hebben we 40 uur lang inwoners gehoord over de Ruimtelijke Koers.”  

2 KEER MEER KIJKERS De raadsvergadering over de Ruimtelijke Koers trok 1000 kijkers. ,,Dat is veel, normaalgesproken zijn dat er een paar honderd”, aldus Charlotte. ,,De RTG hierover trok live 400 kijkers en nog zo’n 800 mensen keken het de volgende dag terug.”

Ook een vergadering in april 2020 die ging over economische hulp bij coronamaatregelen trok 400 mensen - twee keer zoveel als normaal. Daarna keken nog eens 400 mensen de opname terug. ,,Dus actualiteit trekt veel kijkers.”

RAADSDEBAT GRAAG IN DE ZAAL De Houtense gemeenteraad kijkt over het algemeen positief terug op deze kant van het digitale vergaderen omdat er zo meer inwoners en insprekers bij betrokken kunnen worden. ,,Maar voor het raadsdebat is iedereen voorstander van fysiek vergaderen”, aldus Charlotte Visser. ,,Daar speelt de non-verbale communicatie ook een belangrijke rol. Het is belangrijk om elkaar tijdens schorsingen en bij het koffieapparaat even te kunnen spreken.”

Pers en publiek zijn weer welkom als de 1,5 meter maatregel wordt opgeheven.

advertentie
advertentie