Wethouder Sander Bos kreeg een motie van treurnis aan zijn broek dinsdag
Wethouder Sander Bos kreeg een motie van treurnis aan zijn broek dinsdag Annette Stolk

Bos overleeft motie van treurnis van SGP en D66

12 oktober 2021 om 08:00 Politiek

HOUTEN Voor het opstellen van de ontwikkelvisie Oude Dorp is minstens 475.000 euro nodig, terwijl vooraf gerekend werd op 150.000 euro. SGP en D66 zijn daar heel boos over en dienden een motie van treurnis in tegen wethouder Sander Bos. Deze werd door de hele oppositie gesteund en door de hele coalitie verworpen.

door Agnes Corbeij

Tussen 2019 en 2021 is het benodigde bedrag voor het opstellen van de toekomstvisie Oude Dorp flink opgelopen. Bos legde noemde dit bedrag eerder een ‘investering in de democratie’. ,,Op een relatief klein stukje grond komen veel belangen bij elkaar; het is heel terecht dat bijna iedereen verknocht is aan dit stukje Houten. Het traject voor de totstandkoming van de Ontwikkelingsvisie Oude Dorp is langdurig en intensief geweest.” 

NIET IN VERHOUDING Desgevraagd lichtte hij tijdens de vergadering dinsdag toe dat het hoge bedrag deels komt door externe inhuur van expertise. Jaap Staman en Wouter van den Berg namen geen genoegen met dit antwoord. Van den Berg: ,,Er is bijna een half miljoen uitgegeven. Dat staat totaal niet in verhouding tot de visie die er nu ligt. De opdracht van de raad is niet uitgevoerd en voor het uitgegeven bedrag hebben wij nooit toestemming gegeven.”

ITH memoreerde dat dit al eerder voorgekomen was. Mark Honkoop: ,,Bij de Ruimtelijke Koers gebeurde hetzelfde. Toen werd ook meer geld uitgegeven zonder de raad om toestemming te vragen. Daar hebben we toen raadsbreed een motie over aangenomen, om te voorkomen dat het weer gebeurt. En nu gebeurt het toch weer. Hoeveel moties moeten we hierover aannemen voordat u uw werkwijze aanpast?”     

BUDGETRECHT De gemeenteraad heeft budgetrecht, dat wil zeggen dat ze bij grote uitgaven geraadpleegd moet worden door het college. Bos legde uit dat de kosten voor het proces door de gemeenteraad te volgen waren doordat het in de planning- en controlcyclus genoemd werd. Dit is een uitgebreid periodiek document dat in te zien is door raadsleden.

Jaap Staman (D66) vroeg Bos dinsdagavond of hij dat zelf ook geen vreemde gang van zaken vond. ,,Vind u een vermelding in de planning- en controlcyclus echt genoeg als de kosten drie keer zo hoog uitvallen als vooraf met de raad is afgesproken?” Wethouder Bos gaf aan de gebruikelijke gang van zaken doorgezet te hebben. ,,Ik krijg signalen dat de gestegen kosten onvoldoende doorgekomen zijn. Dat knoop ik goed in mijn oren.”

DE GRUND Behalve het in hun ogen geschonden budgetrecht van de gemeenteraad, tillen de oppositiepartijen er ook zwaar aan omdat het bedrag ten laste komt van de ontwikkelingen bij De Grund. Hoe hoger dat bedrag wordt, hoe moeilijker het wordt om een goede businesscase te maken voor de ontwikkeling van sociale huur- of koopwoningen. Daarom stelde de PvdA voor niet het hele bedrag aan De Grund toe te schrijven, maar een deel van de kosten ten laste te leggen van de gehele bouwontwikkeling in Houten. Ook deze motie werd niet aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie