Afbeelding
Annette Stolk

Raadsvergadering Houten voor de allereerste keer digitaal

28 oktober 2020 om 20:28 Politiek

HOUTEN Dinsdagavond 27 oktober stond er weer een raadsvergadering van de gemeente Houten op de agenda. Dit keer zaten de gemeenteraadsleden en het college van B en W niet in de raadszaal van het gemeentehuis, maar thuis achter hun beeldschermen. Sinds het uitbreken van het coronavirus was dit de allereerste digitale gemeenteraadsvergadering.

door Annette Stolk – de Vries

Op de agenda stonden onder meer  Visie Groen en Biodiversiteit en de Begroting 2021. Burgemeester Gilbert Isabella stond echter eerst, samen met de Raad, stil bij de bijzondere tijd waarin we momenteel leven. Hij wenste iedereen die als gevolg van Covid-19 te maken heeft met ziekte of overlijden veel beterschap en sterkte toe.

VISIE GROEN Het raadvoorstel Visie Groen en Biodiversiteit kon rekenen op veel enthousiasme in de raad. Men was ook zeer te spreken over de inbreng van de klankborggroep Biodiversiteit. Een amendement van Houten Anders! (HA!) en de SGP, waarin opgeroepen wordt de visie voor de periode 2020– 2040 vast te stellen met uiterlijk in 2030 een uitgebreide evaluatie met de klankborggroep, kon rekenen op grote steun van de gemeenteraad. Alleen de VVD en Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) stemden tegen.

LTO Mevrouw Boersma (CDA) had wel enige kritische noten. Volgens haar zijn boeren, verenigd in LTO Nederland, slechts beperkt betrokken geweest bij het tot stand komen van de visie. ,,De visie verwacht de meeste winst te halen in het buitengebied en dat zal niet gaan zonder afvaardiging van landbouwers, boeren en tuinders”, zo stelde Boersma. Het CDA diende samen met ITH en de SGP een amendement in. 

Flora en fauna zijn blij met deze visie

Tijm Corporaal van GroenLinks, voor de gelegenheid gekleed in een vlinderblouse, vroeg zich af waarom agrariërs niet hebben deelgenomen aan de klankbordgroep. Bovendien, zo stelde hij, gaat het Europese landbouwbeleid behoedzaam om met de landbouw. Mede om die reden begreep hij de zorgen van het CDA niet. ,,Flora en fauna zijn blij met deze visie. Vernietiging van biodiversiteit komt namelijk als een boemerang terug.”

UNANIEM Verantwoordelijk wethouder Hilde de Groot stelde de indieners van het amendement gerust, door te stellen dat er in het beleidsplan expliciet is opgenomen dat maatregelen genomen gaan worden in overleg met LTO. Wel stelde De Groot dat wanneer de gemeente, na overleg, tijd en geld investeert in bijvoorbeeld het inzaaien van bloemenranden langs een akker, ze wel van de agrariër mag verwachten dat hij daarop zijn maaibeleid aanpast. Ze ontraadde het amendement dat vervolgens door de indieners werd teruggetrokken. Een motie van SGP, CDA, D66, GroenLinks , en ChristenUnie waarin het college wordt verzocht in toekomstige ruimtelijke ordeningen (indien relevant) een extra paragraaf op te nemen over (positieve of negatieve) effecten op biodiversiteit van het voorliggende plan, werd unaniem door de partijen aangenomen.

BEGROTING In tijden van corona is het niet makkelijk een begroting voor het komende jaar op te stellen. Veel van wat de toekomst gaat brengen is immers nog onzeker. Wethouder Van Dalen en zijn ambtenaren ontvingen desalniettemin complimenten vanuit de Raad voor de zorgvuldige wijze waarop was getracht mogelijke toekomstige scenario’s door te rekenen.

JEUGD EN ZORG Eén van de grote dossiers is Jeugd en Zorg. Uitgaven in het Sociaal Domein maken een belangrijk onderdeel uit van de begroting. Eén van de oplopende kostenposten is de vergoeding van huishoudelijke ondersteuning dat momenteel is ondergebracht in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Anneke Dubbink (PvdA) diende samen met GroenLinks en de SGP een motie in, waarin men het college verzoekt samen met overige gemeenten en in VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)-verband in gesprek te gaan met het Rijk en de Tweede Kamer. Het doel van deze gesprekken moet zijn dat tussen het Rijk en de gemeenten nadere afspraken worden gemaakt, waarbij huishoudelijke ondersteuning als algemeen gebruikelijke voorziening geborgd kan worden. Hiermee wordt voorkomen dat deze kostenpost nog ten laste komt van de Wmo. Deze motie werd unaniem aangenomen. Ook een motie over schuldhulpverlening aan zelfstandigen werd unaniem aangenomen.

Men ziet nog te weinig resultaat ten aanzien van de voorgenomen bezuinigingen op de Jeugdzorg

KRITISCH Ofschoon er vanuit de gemeenteraad begrip is voor de moeilijke tijden waarin het college haar werk moet doen, waren er ook kritische geluiden te horen. Men ziet nog te weinig resultaat ten aanzien van de voorgenomen bezuinigingen op de Jeugdzorg. De belofte van het college om in te zetten op preventief en innovatief beleid is te weinig zichtbaar in de praktijk. ITH vindt dat het college veel vertraging oploopt met allerlei projecten. GroenLinks roept op om met een actieplan voor jongeren te komen en roept op vooral in te zetten op een gezonde levensstijl. Men is positief over het Sport- en Beweegakkoord dat binnenkort wordt gepresenteerd. De SGP vergeleek het Sociaal Domein met een schip dat niet goed is toegerust. Zij is bezorgd over het personeelsverloop, waarbij aanwezige kennis verloren gaat. D66 riep het college op in te zetten op kwetsbaren in de samenleving, culturele instellingen en sportverenigingen.

SAMEN Wethouder Van Dalen (financiën) liet weten dat, ondanks de vele onzekerheden, de begroting een zo reëel en goed mogelijk beeld geeft van de stand van zaken. De oproep vanuit de gemeenteraad om betrokken te worden bij verdere ontwikkelingen en samen op te trekken als het gaat om geld en ambities juicht hij toe. Daarbij moet nog wel gezocht worden naar de juiste vorm waarin dit kan gebeuren.

STRESS Volgens wethouder Overweg (Jeugd en Zorg) gaat het in Houten goed met de jeugdzorg. ,,Er is onder jongeren in Houten niet één heel groot probleem. Wel constateert hij dat stress een gemeenschappelijke factor is. Hij wil inzetten op bewegen en sport en een gezonde levensstijl. De kwaliteit van de jeugdzorg moet in orde blijven. Problemen moeten meer aan de ‘voorkant’ gesignaleerd en opgelost worden.” Daarvoor is hij in gesprek met het onderwijs, de zorg en kijkt hij veel naar tevredenheidsonderzoeken en klachtenlijnen. Noodzakelijke ombuigingen wil hij in fases bewerkstelligen. Kwartaalprognoses moeten de gemeenteraad meer inzicht en sturing geven op het Sociale Domein.

De Visie Groen en Biodiversiteit, de Begroting 2021 en de Tweede Bestuursrapportage werden door de gemeenteraad tenslotte unaniem aangenomen. Evenals de plannen voor de herontwikkeling van Druivengaarde 5.

Afbeelding
advertentie
advertentie