Sinterklaas op Het Rond
Sinterklaas op Het Rond René van den Brandt

Zwarte Piet maakt in Houten plaats voor roetveegpiet

10 juli 2020 om 16:28 Politiek

HOUTEN De Houtense gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarmee de gemeente feitelijk afstand neemt van Zwarte Piet. In de motie wordt opgeroepen in uitingen van de gemeente Houten de zwarte-pietfiguur niet meer te gebruiken, bijvoorbeeld in gemeentelijke gebouwen en op social mediakanalen van de gemeente.

Daarnaast worden organisaties die betrokken zijn bij Sinterklaasfeesten en -intochten aangemoedigd de roetveegpiet tot standaard te verklaren en de traditionele zwarte-pietfiguur niet meer te gebruiken. In de motie wordt gesteld dat dit aansluit bij de wens van een groep Houtenaren en het Sinterklaascomité.

Het ging om een gezamenlijke motie van PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA, welke fracties de motie uiteraard ondersteunden, evenals de VVD. Tegen stemden SGP, HA! En ITH. Deze fracties waren wel voor een inclusief kinderfeest maar willen overleg met het Sinterklaascomité en geen motie.

In de motie wordt het onder meer als volgt verwoord:

,,De gemeente Houten (staat) voor een inclusieve samenleving: we kiezen voor ‘we’, het met elkaar oplossen en iedereen bij de samenleving te betrekken. We kiezen voor inclusiviteit, voor verbinding om daarmee tegen ongelijkheid en achterstelling tegen te gaan en te bestrijden; · Net als elders in Nederland óók in de gemeente Houten helaas sprake is van ongelijkheid en achterstelling, die soms ook plaatsvindt langs etnische lijnen. Eén van de aanhoudende discussies daarbinnen gaat over de zwarte-pietfiguur bij het Sinterklaasfeest. De gelaatskleur van de zwartepietfiguur roept, hoewel niet zo bedoeld, voor een groep mensen in onze samenleving eerder associaties op met racisme en discriminatie, dan met een fijn en vrolijk feest.”

advertentie
advertentie