Van links naar rechts: burgemeester Isabella, gemeentesecretaris Barink, wethouder Van Dalen, wethouder Overweg, wethouder Bos en wethouder De Groot.
Van links naar rechts: burgemeester Isabella, gemeentesecretaris Barink, wethouder Van Dalen, wethouder Overweg, wethouder Bos en wethouder De Groot. Gemeente Houten

Wethouders beëdigd, college weer voltallig

20 mei 2020 om 10:59 Politiek

HOUTEN In de eerste fysieke gemeenteraadsvergadering sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn dinsdagavond 19 mei Sander Bos en Jan Overweg benoemd en beëdigd tot wethouders van de gemeente Houten. Sander Bos (VVD) is de opvolger van Herman Geerdes en Jan Overweg (ChristenUnie) is de opvolger van Jana Smith.

Door maatregelen die verband houden met het coronavirus kon er bij deze vergadering geen publiek aanwezig zijn. De publieke tribune was nodig om raadsleden op 1,5 meter te plaatsen. De stemming over de aanstelling van de twee wethouders vond op een bijzondere wijze plaats. De raadsleden moesten hun stembriefje deponeren in een collectezakje die aan een lange stok werd aangereikt. Van de aanwezige gemeenteraadsleden stemden 26 voor de benoeming van beide kandidaten, 1 gemeenteraadslid stemde tegen. De raad stemde unaniem in met ontheffing ingezetenschap voor beide wethouders.

VOLLE STERKTE Sander Bos (35) gaat de onderwerpen Ruimtelijke Ontwikkeling, Economische Zaken, Beheer Openbare Ruimte, Recreatie en Onderwijs voor zijn rekening nemen. De portefeuille van Jan Overweg (54) bestaat uit Gezondheid, Zorg en Welzijn, Jeugd, Kunst en Cultuur. Met de benoeming van beide wethouders is het college van Burgemeester en Wethouders weer op volle sterkte gekomen.

RES Naast de benoeming van de twee wethouders stonden er nog twee grote onderwerpen op de agenda. Het ontwerp Regionale Energie Strategie (RES) en het programma Sociale Koers. De raadsleden waren het erover eens dat Houten ten opzichte van omliggende gemeenten, verenigd in de U16, op het gebied van duurzame energie al veel heeft gedaan. Om de uiteindelijke doelstellingen te halen moet echter nog wel het nodige worden gerealiseerd. Daarbij heeft binnen de raad zonne-energie duidelijk de voorkeur boven windenergie. Tevens werd uitdrukkelijk aangedrongen op het vroegtijdig betrekken van inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het maken van beleidsbeslissingen. Het op een juiste wijze verdelen van lusten en lasten waarbij rekening wordt gehouden met natuur, landschap en leefomgeving is van groot belang. De urgentie om de klimaatdoelstellingen te halen blijft onverminderd van kracht. Verantwoordelijk wethouder Hilde de Groot stelde dat iedereen meedoet en gehoord moet worden een expliciet uitgangspunt is aan de bestuurstafel. Ook zij ziet een belangrijke rol weggelegd voor energie coöperaties en gaat kijken of eigenaarschap in de toekomst publiekrechtelijk vastgelegd kan worden. De ontwerpbegroting RES werd door de gemeenteraad unaniem vastgesteld.

SOCIALE KOERS Twee maanden na het aftreden van Jana Smith stond de Sociale Koers opnieuw op de agenda. Wethouder Van Dalen heeft dit onderwerp de afgelopen periode onder zijn hoede genomen. Hij oogstte veel lof voor het vele werk dat hij heeft verzet. Over het algemeen is de raad van mening dat het programma aan kracht heeft gewonnen. Veel partijen zijn de mening toe gedaan dat de zorg toegankelijk moet zijn voor iedereen die dat nodig heeft. Daarbij zorgt het in de hand houden van de kosten voor een enorm spanningsveld. Het ontbreken van een concreet afwegingskader en concrete indicatoren kwamen als kritiekpunten aan de orde. Van Dalen liet weten te willen sturen op passende hulp om op die manier de kosten in de hand te houden. Hij nodigde de raad uit samen met hem de indicatoren vast te stellen. “Deze indicatoren zijn niet zomaar gemaakt, temeer omdat ze ook op regionaal niveau liggen. Samen met de raad moeten we gaan kijken waar we staan en waar we naar toe willen. Hierbij moet de raad ook sturen op wat ze willen.” Het programma Sociale Koers werd uiteindelijk unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

door Annette Stolk – de Vries

HoutensNieuws sprak al eerder met de twee nieuwe wethouders, maak kennis met Sander Bos en Jan Overweg 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie