Fred Schenk, raadslid in de gemeente Bunnik en mede-ondertekenaar van de brief aan Wiebes
Fred Schenk, raadslid in de gemeente Bunnik en mede-ondertekenaar van de brief aan Wiebes Fred Schenk

VVD Bunnik oppert mogelijkheden kerncentrale in Utrecht

14 april 2020 om 15:40 Politiek

BUNNIK VVD Bunnik is tevreden met het uitstel van de inspraak op de regionale plannen van duurzame energie. De deadline is verschoven van 1 juni naar 1 oktober. Ook inhoudelijk wil VVD Bunnik graag naar de plannen kijken. Zo vraagt Marijn de Vries, woordvoerder energietransitie van VVD Bunnik zich af of kernenergie geen beter alternatief is dan windenergie. 

door Agnes Corbeij

Vorige week werd bekend dat de deadline van inspraak op de regionale plannen van duurzame energie is verzet van 1 juni naar 1 oktober. De stuurgroepen ‘Regionale Energie Strategie’ (RES) (onderdeel van het Nationaal Programma) hebben de opdracht gekregen om regionaal plannen uit te werken die ertoe moeten leiden dat de CO2-uitstoot in 2030 met bijna de helft wordt teruggedrongen. De plannen die de RES regionaal maakt hebben bijvoorbeeld betrekking op het plaatsen van windmolens, de aanleg van zonnevelden, de plaatsing van zonnepanelen op daken en op geluidswallen langs snelwegen en meer. De reden voor uitstel is dat er nu door de maatregelen wegens het coronavirus geen goede inspraak kan plaatsvinden. 

UITSTEL Woensdag 8 april zetten VVD-raadsleden in de provincie Utrecht -samen met anderen- in een open brief aan Minister Wiebes druk op de ketel door uitstel te bepleiten. Dat uitstel kwam. VVD Bunnik is tevreden met dit uitstel, maar wil ook inhoudelijk naar de plannen kijken. Fred Schenk, raadslid in de gemeente Bunnik en mede-ondertekenaar van de brief: ,,Ik vind het verstandig dat er landelijk naar onze oproep geluisterd is. Dit uitstel is een begin, want mogelijk is er meer uitstel nodig als de maatregelen door het coronavirus langer blijven gelden. Op dit moment is het onmogelijk om een zo belangrijk onderwerp goed te kunnen bespreken." 

Niet alleen het bespreken met de inwoners en de bedrijven is van belang, ook de inhoud van de RES roept nog vragen op, wat betreft de VVD Bunnik. Marijn de Vries, namens de VVD fractieassistent bij de Liberalen in de gemeente Bunnik en woordvoerder energietransitie: ,,Wij horen graag van de wethouder wat de onderbouwing is van het voorstel. Waarvoor staat Bunnik aan de lat. En omdat we het als U16 aanbieden is het vooral de vraag wat het gevolg is voor ons als een andere gemeente het niet haalt.” 

KERNCENTRALE Daarnaast noemt Marijn de Vries de optie kernenergie. ,,Het valt ons op dat in Zeeland ook kernenergie onderdeel uitmaakt van het plan. Wij zijn benieuwd of een kerncentrale binnen de U16 mogelijk is en zo ja hoe we dit dan toevoegen aan het bod en snel met de bouw van start gaan. Vooral ook omdat ondertussen duidelijk wordt dat windenergie steeds minder voordelen kent; de windparken zonder subsidie op zee dreigen niet door te gaan omdat er teveel aanbod is als het waait."

advertentie
advertentie