Sander Bos
Sander Bos VVD Houten

Beoogd wethouder Sander Bos: ,,Ik kijk er naar uit aan de slag te gaan"

18 april 2020 om 13:14 Politiek

HOUTEN Sander Bos (35) is namens de VVD voorgedragen als wethouder in Houten. Hij vervangt daarmee Herman Geerdes die na 10 jaar wethouderschap de Houtense politiek per 1 mei gaat verlaten. Sander Bos is op dit moment wethouder wonen, werken en recreëren in de gemeente West Maas en Waal.

Ruim twaalf jaar is Bos politiek verbonden geweest aan de gemeente West Maas en Waal, waarvan de laatste zes jaar als wethouder. Hij bekleedt daar een vergelijkbare portefeuille met die hij straks in Houten gaat overnemen van Geerdes. Samen met partner en twee kinderen is hij woonachtig Beneden-Leeuwen.

Met je 35 jaar ben je al een ervaren politicus. Waar komt deze politieke interesse vandaan? ,,Het is niet zo dat de politiek mij met de paplepel is ingegoten. Het heeft meer te maken met persoonlijke interesses. Je kunt iets vinden over bepaalde zaken, maar je kunt ook proberen er iets mee te doen. Daar komt de politieke drijfveer bij mij vandaan."

Op welke terreinen ben je de afgelopen jaren als wethouder actief geweest? ,,Dat was op het terrein van wonen, werken en recreëren. Dat betrof met name woningbouw in de acht dorpskernen, de ontwikkeling van bedrijfsterreinen en de ontwikkeling van de toeristische sector aan de rivier de Maas. Dit zijn onderwerpen die veel raakvlakken hebben met de portefeuille van wethouder Geerdes die ik ga overnemen."

In 2018 heb je in een artikel in 'De Gelderlander' laten weten dat je met je laatste periode als wethouder bezig bent. "Ik wil niet aan het pluche plakken", vertelde je destijds. Wat heeft je mening doen veranderen? Sander schiet na het stellen van deze vraag in de lach. ,,Wat ik toen beoogd heb te zeggen is dat, na twee termijnen als wethouder in West Maas en Waal, het goed zou zijn als er dan nieuw elan/een nieuw gezicht op die positie komt. Het is niet zo dat ik nog maximaal vier jaar wethouder wilde zijn. We hadden daar intern ook wel een beetje de afspraak dat als je twee periodes actief was geweest op een bepaalde portefeuille, je goede argumenten moet hebben om er dan nog een termijn aan vast te knopen. Je houdt een positie bezet en andere enthousiaste mensen voor die functie gaan niet twaalf jaar zitten wachten."

Waar kijk je het meeste naar uit nu je wethouder in Houten gaat worden? ,,Ik verheug me op de samenwerking met het college, de gemeenteraad en inwoners. Ik hoop samen met hen de bestaande ambities te verwezenlijken. Het is voor mij een prachtige uitdaging en ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan. In mijn beoogde portefeuille zitten mooie uitdagingen zoals de uitvoering van de Ruimtelijke Koers, maar ook werk en inkomen is door de huidige crisis een opvallend thema geworden."

VVD-HOUTEN Eef Stiekema, fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad zegt desgevraagd zeer blij te zijn met de kandidatuur van Sander Bos. "Tijdens het selectieproces en daarna hebben we Sander leren kennen als iemand die wat betreft kennis, ervaring en persoonlijkheid goed aansluit met wat wij zochten. Zijn ruime ervaring op enkele van dezelfde belangrijke portefeuilles die Herman Geerdes heeft gehad heeft daar zeker in meegespeeld. We zochten iemand die met kennis van zaken op 'een rijdende trein' kan springen." Bovendien denkt Stiekema dat Bos qua persoonlijkheid goed aansluit bij het huidige college. "Hij is een enthousiaste, ambitieuze verbinder die veel zin heeft om Houten verder te brengen."

Medio mei zal Sander Bos worden voorgedragen als kandidaat- wethouder. De gemeenteraad zal stemmen over de voordracht en naar verwachting hem benoemen tot wethouder.

door Annette Stolk – de Vries

advertentie
advertentie