De gemeenteraad in september 2019
De gemeenteraad in september 2019 Kuun Jenniskens

Gemeenteraad kan niet beslissen op afstand

23 maart 2020 om 11:30 Politiek

HOUTEN In het hele land zijn veel raadsvergaderingen afgelast wegens het coronavirus. Zo ook in Houten. Dit kan op de langere termijn een probleem opleveren. Om beslissingen te mogen nemen, moeten de raadsleden namelijk fysiek bij elkaar komen, zo staat dat in de wet. 

door Agnes Corbeij

Ook in Houten zijn alle gemeenteraadsvergaderingen en Ronde Tafel Gesprekken tot 6 april geannuleerd. Het eerstvolgende Ronde Tafel Gesprek na 6 april staat gepland op dinsdag 7 april. De eerste gemeenteraadsvergadering op 21 april. Op dit moment is nog niet bekend wat dan de richtlijnen van het RIVM zullen zijn. 

DIGITAAL Burgemeester Gilbert Isabella zegt hierover: ,,Er wordt op dit moment veel digitaal vergaderd door raadsleden en wethouders. Ook ambtenaren werken allemaal vanuit huis. De dienstverlening vanuit het gemeentehuis gaat zo goed mogelijk door.” 

Het digitaal vergaderen levert ook voordelen op. Isabella: ,,We moeten er met zijn allen even aan wennen, om de beurt praten bijvoorbeeld, maar ik heb gemerkt dat de vergaderingen korter zijn.” Voor Isabella zelf is het niet nieuw. ,,In mijn tijd als rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, St. Eustatius en Saba voor de Rijksdienst Caribisch gebied (2014 tot 2018, red.) deed ik ook heel veel vergaderingen telefonisch.”

LANGERE TERMIJN Ook al wordt er wel degelijk overlegd, beslissingen worden er voorlopig niet genomen, aangezien de raadsvergaderingen van eind maart zijn afgelast. Als deze situatie langer aanhoudt, zal een andere oplossing moeten komen. 

Elders in Nederland is de mogelijkheid geopperd om ‘hamervergaderingen’ te houden. Alle voorbereiding op de vergaderingen worden vanuit huis gedaan en alleen voor de feitelijke beslissing komt van elke fractie één afgevaardigde naar het gemeentehuis, waar zij voldoende afstand tot elkaar houden en zo kort mogelijk aanwezig zijn. 

Dit is ook in Houten een optie. Isabella: ,,Als er minder raadsleden naar de vergadering komen, kunnen we allemaal verder van elkaar af zitten. Net als in de Tweede Kamer. We blijven in elk geval de richtlijnen van het RIVM en de GGD volgen. We komen niet samen als het niet noodzakelijk is.”

LOCKDOWN Als het tot een lockdown komt in Nederland, en raadsleden dus ook niet in klein comité samen mogen komen, vervalt deze optie. Isabella: ,,In dat geval zal het ministerie van Binnenlandse Zaken met maatregelen moeten komen om de wet tijdelijk te verruimen bijvoorbeeld.”

advertentie
advertentie